zaterdag 25 januari 2014

Janoekovitsj wil Jatsenjoek als premier

Oppositieleider Arseni Jatsenjoek (Moederlandpartij) heeft van president Viktor Janoekovitsj het aanbod gekregen om premier te worden, terwijl Vitali Klitsjko (Oedar) vice-premier belast met humanitaire zaken mag worden. Janoekovitsj wil in de aanloop naar de presidentverkiezingen in maart volgend jaar in het openbaar gaan debatteren met Klitsjko, populairder dan de president in de meest recente peilingen.

Het nieuws werd zaterdagavond naar buiten gebracht door minister Olena Loekasj van Justitie. Het is niet onduidelijk hoe de oppositieleiders op het aanbod van de presiddent reageren. Volgens Loekasj waren alle betrokkenen het eens.

De demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein lieten vrijdagavond nog aan de oppositieleiders weten dat er wat hen betreft niet meer onderhandeld hoefde te worden na de mislukte bespreking eerder op de avond. Toch gingen de drie zaterdag toch weer bij de president langs. Opvallend genoeg komt de derde oppositieleider, Oleh Tiahnibok van Svoboda, in het hele verhaal niet voor.

De president wil niet alleen af van zijn premier Mikola Azarov, maar heeft inmiddels zijn woordvoerder Daria Chepak ontslagen. Datzelfde lot trof Andrei Jermolajev, de directeur van het het Nationaal Instituut voor Strategisch Onderzoek, de belangrijkste denktank van het land. Chepak en Jermolev hadden zelf om het ontslag gevraagd omdat ze het niet eens zijn met de eerder deze week ingevoerde wetgeving die protesteren tegen het regeringsbeleid nagenoeg onmogelijk maakt.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: