maandag 27 januari 2014

EU wil dat onderhandelingen doorgaan

De ambassadeurs van de EU-landen in Kiev hebben de regering gevraagd om eerder gedane toezeggingen aan de oppositie na te komen. De oppositie heeft op haar beurt het verzoek gekregen om het vreedzame karakter van de anti-regeringsdemonstraties te handhaven. Dat heeft de vertegenwoordiging van de Europese Unie laten weten. In een verklaring worden beide partijen aangemoedigd om door te gaan met onderhandelen.

De EU is verontrust over de verslechterde mensenrechtensituatie in Oekraïne en vraagt om intrekking van de zes wetten die het parlement anderhalve week geleden aan nam en die het praktisch onmogelijk maakt om legaal te demonstreren. ''Wij blijven de situatie op de voet volgen. Het plan om met Oekraïne een associatieverdrag te sluiten blijft overeind.''

Minister Leonid Kozhara van Buitenlandse Zaken heeft zijn collega's in Duitsland, Zweden en Polen geinformeerd over de bezetting van een gebouw van het ministerie van Justitie. Hij had telefoongesprekken met de Zweedse minister Carl Bildt, de Duitser Frank-Walter Steinmeier en de Poolse minister Radoslaw Sikorski. Kozhara legde hen uit dat door de bezetting de situatie in het land nog kan verslechteren.

Naderhand dook het bericht op dat de ambassadeurs in Kiev door het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn gewaarschuwd dat de noodtoestand zou worden uitgeroepen. Dat bericht is inmiddels ontkend door het ministerie. Door het persbureau Interfax daar naar gevraagde ambassades konden een waarschuwing voor het uitroepen van de noodtoestand niet bevestigen.

Bronnen: Interfax, ForUm, Kyiv Post

Geen opmerkingen: