zondag 26 januari 2014

Oppositie wijst voorstellen president Janoekovitsj af

De oppositie heeft het aanbod afgewezen van president Viktor Janoekovitsj om Arseni Jatsenjoek en Vitali Klitsjko tot respectievelijk premier en vice-premier te benoemen. ''Geen denken aan. We maken af waarmee we begonnen zijn. Het volk bepaalt wie haar leiders zullen zijn, niet de president'', zei Jatsenjoek zaterdagavond in een toespraak tot de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Wel hebben de oppositieleiders de president gezegd dat zij willen blijven praten.

Jatsenjoek hield de mensen voor dat hun aanwezigheid op Maidan de enige reden is dat president Janoekovitsj met de oppositieleiders wil praten en dat hij nu toch eindelijk bereid is tot concessies. De president toonde zich zaterdag in een drie uur durend gesprek met de drie oppositieleiders bereid om terug te keren naar de Grondwet van 2004, die aanzienlijk minder bevoegdheden toekent aan de president dan de huidige Grondwet. Hij was echter niet van zins om de wetgeving van 16 januari volledig terug te draaien. Hooguit wil hij de scherpe kantjes van het vijftal wetten af halen. Van nieuwe verkiezingen is al helemaal geen sprake.

De oppositieleiders maakten hem duidelijk dat ze allereerst alle betogers die in de afgelopen weken gevangen zijn genomen weer op vrije voeten willen zien. ''En we zijn bereid onze verantwoordelijkheid te nemen en ons land naar de Europese Unie te voeren'', aldus Jatsenjoek die ook vindt dat de gevangen zittende oud-premier Joelia Timosjenko snel vrij moet komen.

Partijleider Oleh Tiahnibok van Svoboda kreeg geen functie in het kabinet aangeboden zoals Jatsenjoek en Klitsjko. Het deert hem niet, liet hij zaterdagavond weten, want de overwinning lijkt binnen handbereikt. ''Dit was de derde onderhandelingsronde en we merken dat de stemming gaandeweg verandert. Dat komt door het tweede front dat we geopend hebben, want er wordt niet alleen meer geprotesteerd in Kiev, in tal van provincies hebben de mensen de afgelopen dagen de macht overgenomen. Daardoor verlopen de gesprekken met de regering ineens heel anders.''

De door president Janoekovitsj gedane toezeggingen hebben vooralsnog weinig waarde, aldus Tiahnibok. Tot de betogers op het plein: ''De vraag is, geloven we hem?" De menigte schreeuwde terug dat dit niet het geval is. En Tiahnibok: "Nou, ik ook niet!"

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: