zaterdag 25 januari 2014

Nationaal Verzet: 'Bevel noodtoestand ligt klaar'

Het hoofdkwartier van het Nationaal Verzet zegt over informatie te beschikken dat president Viktor Janoekovitsj een bevel klaar heeft liggen om de noodtoestand uit te roepen. Hij zou slechts zijn handtekening hoeven te zetten. Vervolgens kan met geweld een einde worden gemaakt tegen het anti-regeringsprotest.

Het hoofdkwartier waarschuwt hem echter dat niet te doen, omdat dit tot duizenden doden kan leiden, tot opdeling van het land en het einde van Oekraine als een onafhankelijke staat. ''De enige weg uit de huidige kritieke situatie is om de balans te zoeken, in het belang van onze kinderen en van ons land'', luidt de verklaring van het hoofdkwartier.

Intussen loopt de spanning in Kiev weer op na enkele uren van rust. Nadat 's ochtends opnieuw autobanden in brand waren gestoken bij de barricades in de Chroestjovstraat werd het politiecordon dichterbij de betogers opgesteld en poogde de brandweer het vuur te blussen. Onder de duizenden betogers die in Kiev op straat zijn is nieuwe boosheid ontstaan toen bekend werd dat een 42-jarige man uit Lviv is bezweken aan de verwondingen die hij eerder deze week opliep.

Uit Rivne komt het bericht dat de politie (militia) de kant van de betogers heeft gekozen, in Ivano-Frankivsk heeft de oproerpolitie excuses aangeboden voor het verzet dat zij aan betogers heeft geboden toen die het kantoorgebouw van het provinciebestuur bezetten. Het ministerie van Energie en Kolen werd vanmorgen bezet door de organisatie Spilna Sprava, maar de autoriteiten melden dat ze het gebouw weer in handen hebben.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrajinska Pravda, Western Information Center

Geen opmerkingen: