zaterdag 25 januari 2014

Politieman doodgeschoten, agenten gegijzeld

Een 27-jarige politieman is vrijdagavond dood gevonden in de wijk Holosiviski van de hoofstad Kiev. Hij zou door een geweerschot om het leven zijn gekomen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken was de agent ongewapend en op weg naar het hostel waar de oproerpolitie is ondergebracht.

Zowel het hoofdkwartier van het Nationaal Verzet als EuroMaidan ontkennen elke betrokkenheid bij de moord, terwijl EuroMaidan er in een verklaring bovendien op wijst dat de autoriteiten de schuld maar bij zichzelf moeten zoeken na de dood van vijf betogers en de brute mishandeling van arrestanten in de afgelopen dagen.

In de afgelopen nacht zouden ook drie politiemensen zijn gegijzeld door bewakers van EuroMaidan op het Onafhankelijkheidsplein. Een van hen liep een messteek op en is naar een ziekenhuis gebracht. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zouden de andere twee nog in handen zijn van de betogers. Die ontkennen dat.

Het kwam zaterdagmorgen vroeg opnieuw tot schermutselingen tussen betogers en politie. Over en weer werd enige tijd met molotovcocktails gegooid dan wel met traangasgranaten geschoten. Het liep echter niet zo uit de hand als eerder en beide partijen behielden hun posities. Zaterdagmorgen was weer sprake van een 'wapenstilstand'. Er zijn duizenden betogers op de been rond de barricades bij het Dinamo-stadion. De organisatie Spilna Sprava meldde zaterdagmorgen na het ministerie van Landbouw ook dat van Energie en Kolen te hebben bezet.

Zeker 10.000 mensen hebben vrijdag in Lviv de begrafenis bijgewoond van betoger Joeri Verbitski die afgelopen dinsdag zwaar mishandeld en vermoord in een bos bij Kiev werd gevonden. Verbitski was eerder samen met medebetoger Ihor Loetsenko ontvoerd uit een ziekenhuis door een groep mannen. Loetsenko wist te ontsnappen en overleefde het.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: