vrijdag 24 januari 2014

Vier uur onderhandelen met weinig resultaat

Vier uur onderhandelen tussen de oppositie en president Viktor Janoekovitsj heeft donderdagavond weinig opgeleverd, terwijl tienduizenden in het centrum van Kiev juist ongeduldig stonden te wachten op resultaten. Van beide kanten werden uiteenlopende verklaringen afgelegd. Zo haastte minister van Justitie Olena Loekasj zich om te melden dat de oppositieleiders weigerden ''om de daden van extremisten te veroordelen''. Volgens Loekasj zijn meer gesprekken nodig.

De oppositieleiders zeiden dat Janoekovitsj hen een wapenstilstand heeft beloofd als die ook van de kant van de betogers wordt gerespecteerd en hij zou hebben toegezegd dat alle gevangenen binnen drie dagen op vrije voeten komen. Maar Vitali Klitsjko van Oedar liet gisteravond niet bepaald blijken dat hij er op vertrouwt dat de president zijn beloften nakomt. ''Ik hoop het'', zei hij alleen maar.

Oleh Tiahnibok van Svoboda zei juist dat van regeringszijde was toegegeven dat er plannen zijn om in de komende drie dagen 500 betogers op te pakken en in de vijf dagen daarna zelfs 1.000. De plannen zouden inmiddels van tafel zijn. Tiahnibok voegde er aan toe dat de overeenkomst met de regering pas geldt als alle gevangenen van de afgelopen dagen vrij zijn gelaten. Minister van Binnenlandse Zaken Vitali Zachartsjenko zou een verklaring moeten publiceren waarin hij belooft af te zien van geweld tegen betogers.

Wat de betogers eigenlijk willen, het vertrek van Janoekovitsj en zijn regering, is nog altijd een onacceptabele eis voor de president. De oppositieleiders deden donderdagavond laat hun uiterste best om de massa op het Onafhankelijkheidsplein er van te overtuigen dat ze het best haalbare uit de onderhandelingen hadden gehaald, maar die accepteerde dat niet. ''Leugens, leugens!', werd er geroepen.

Tiahnibok voegde er nog wel aan toe dat er een nieuwe eis op tafel is gelegd, namelijk terugkeer naar de Grondwet van 2004 waarin de president minder macht heeft dan nu en die meer bij het kabinet legt. Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij riep de betogers op om nieuwe barricades te bouwen en het door hen beheerste gebied uit te breiden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: