donderdag 30 januari 2014

Janoekovitsj: 'Oppositie laat situatie escaleren'

De oppositie laat de situatie in het land escaleren, terwijl de regering al enkele keren een handreiking heeft gedaan om tot een vreedzame oplossing van de politieke crisis te komen. Dit verwijt heeft president Viktor Janoekovitsj donderdag geuit in een boodschap aan het Oekraïense volk.

"Wij zijn tot concrete toezeggingen gekomen en we hebben die vervolgens waar weten te maken. Het parlement heeft een amnestiewet aangenomen. Maar de oppositie wil niet opgeven en roept de mensen op om in de vrieskou op te komen voor de politieke ambities van enkele oppositieleiders, laat de president weten via zijn woordvoerder.

Janoekovitsj vindt dat een onjuiste opstelling, want hij ziet geen toekomst voor de natie als de politieke belangen van bepaalde groepen belangrijker zijn dan het voortbestaan van Oekraïne. Hij haalt de dode betogers aan, jongeren die volgens hem het leven lieten voor de politieke ambities van de oppositie. Anderen lijden onder de spanningen, de kou en de aanvaringen met de politie.

''We vragen ons allemaal af: waarom lijden deze mensen? Waarom zijn politici niet op zoek naar vrede, rust en wederzijds begrip, maar maken ze de bestaande spanningen nog groter door onverantwoorde, wilde uitspraken, en geven ze voorrang aan hun eigen populariteit bij het volk terwijl ze daarbij het leven en de gezondheid van velen op het spel zetten.''

De president roept iedereen op om naar een vreedzaam, normaal leven terug te keren. ''Zelf heb ik oog voor de noden en de ambities van de bevolking. Ook vraag ik begrip voor de fouten die elke regering maakt, want alleen als je niets doet, maak je geen fouten.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: