donderdag 23 januari 2014

Jatsenjoek acht kans op einde geweld 'hoog'

Oppositieleider Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij heeft donderdagavond laten weten dat de kans dat er een einde komt aan het geweld ''hoog'' is. Dat meldt het persbureau Interfax. Jatsenjoek zei dat na afloop van het gesprek dat hij samen met Vitali Klitsjko van Oedar en Oleh Tiahnibok van Svoboda had met president Viktor Janokovitsj. ''Het is onze opdracht om het geweld te stoppen en de kans is groot dat ons dat lukt'', aldus Jatsenjoek.



Het is nog onduidelijk wat het gesprek met de president heeft opgeleverd. Klitsjko gaf de president woensdagavond 24 uur de tijd om akkoord te gaan met het eisenpakket van de oppositie. Daartoe behoren het aftreden van het kabinet, nieuwe parlementsverkiezingen en het vervroegen van de presidentsverkiezingen.

Klitsjko wist vanmorgen de oproerpolitie en de betogers er toe te brengen dat ze een wapenstilstand sloten tot na afloop van de onderhandelingen. Het is nog altijd rustig in Kiev. In het niemandsland tussen de betogers en de oproerpolitie in de Chroestjovstraat hebben zich vijf priesters opgesteld.

Nadat premier Mikola Azarov eerder vandaag nog had laten weten dat het vervroegd houden van de presidentsverkiezingen volgens hem onmogelijk is, liet hij vanavond weten dat zijn kabinet bereid is af te treden als het parlement dat wil. Het parlement komt dinsdag in een ingelaste zitting bijeen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: