vrijdag 31 januari 2014

Ministerie van Defensie steunt Janoekovitsj

Het ministerie van Defensie heeft zich vandaag namens ''het leger en de binnenlandse troepen'' achter president Viktor Janoekovitsj gesteld door het bezetten van overheidsgebouwen niet acceptabel te noemen en de president te prijzen voor zijn pogingen om de politieke crisis vreedzaam op te lossen. De betogers zouden de overheid verhinderen haar taken jegens de bevolking te vervullen en vormen een bedreiging voor de natie, aldus het ministerie dat de president vraagt om daar een einde aan te maken.

Hoewel in de verklaring geen sprake is van het inzetten van troepen om de bezetters uit de gebouwen en van de barricaden te verjagen, wordt de verklaring wel gezien als een teken dat wordt overwogen om het leger op enig moment in te zetten.

De vroegere defensieminister Anatoli Hritsjenko, tegenwoordig parlementslid voor de Moederlandpartij, zei eerder al dat officieren de keus hadden gekregen tussen het afleggen van een eed van trouw aan de president of ontslag.

Eerder vandaag liet de leiding van het Noordelijke Legerkorps weten dat zij president Janoekovitsj een brief heeft gestuurd met daarin de oproep om de crisis vreedzaam op te lossen. Daarbij werd gewaarschuwd geen burgeroorlog uit te lokken. ''Veel van onze militairen zijn op vredesmissie geweest en zij weten uit ervaring hoe het is om in een burgeroorlog verzeild te raken.''

Bronnen: New York Times, Western Information Center

Geen opmerkingen: