zondag 26 januari 2014

Grieks-katholieke grootaartsbisschop wil bemiddelen

Sviatoslav Shevchuk van Kiev, de grootaartsbisschop van de Oekraïens-katholieke Kerk van de Byzantijnse ritus, heeft aangeboden om te bemiddelen tussen de regering en de oppositie. De afgelopen dagen waren er al gesprekken tussen leiders van de oppositie en de regering. Maar die maakten slechts duidelijk hoe groot de kloof is tussen het Oekraïense bewind en de pro-Europese betogers. Sommige groepen menen dat het West-Oekraïne beter zo snel mogelijk onafhankelijk kan worden en dan maar zelf aansluiting moet zoeken bij de Europese Unie.

Volgens Oekraïense media heeft de grootaartsbisschop van de Oekraïens-katholieke Kerk aangeboden om persoonlijk te bemiddelen om de 'diepe kloof’ te helpen dichten. Hij vertelde journalisten dat er te veel geweld is. Volgens hem doet de impasse sterk terugdenken aan de jaren 1980 in Polen, met de grote volksbeweging die toen met de vakbond Solidarnosc op gang kwam.

Onder het toeziend oog van paus Benedictus lieten twee kinderen zondagmorgen twee duiven los tijdens het Angelus-gebed in Rome. Dat gebeurde nadat de paus had gebeden voor vrede in Oekraïne. Een mooi symbolisch gebaar, die duiven. Even symbolisch voor vrede in Oekraïne was het dat de duiven onmiddelijk na hun vrijlaten belaagd werden door een kraai en een meeuw. Het is niet bekend of ze allebei de aanval overleefd hebben.

Bronnen: Kerknet.be, De Standaard

Geen opmerkingen: