vrijdag 24 januari 2014

Minister Timmermans belt met Kozhara

Minister Frans Timmermans heeft in een telefoongesprek met zijn Oekraïense collega Kozhara zijn zorgen uitgesproken over het geweld in Kiev. "Ik heb hem gevraagd om zijn regering op te roepen af te zien van geweld en de dialoog aan te gaan met de leiders van de oppositie."

Volgens Timmermans duurde het telefoongesprek ruim twintig minuten. Hij zei Kozhara dat hij in de Europese Unie wil bepleiten om Oekraïne te helpen om uit de huidige situatie te komen. Hij heeft Kozhara er daarbij wel op gewezen dat het "een lastig verhaal" wordt als de Oekraïense regering geweld gebruikt, "voor de relatie met Nederland, maar ook met de EU".

Op zijn Facebookpagina schrijft Timmermans: ''Aan iedereen in Oekraine en daarbuiten die er op hebben aangedrongen dat ik ook probeer bij te dragen aan het tegengaan van verdere escalatie kan ik zeggen dat Nederland daartoe bereid is als dit zinvol blijkt. Oekraine heeft meer dialoog nodig en minder confrontatie.'' Timmermans schrijft ook dat de wens van de Oekrainers om over hun eigen toekomst te beslissen ''gerespecteerd dient te worden door andere landen, zowel in het Oosten als in het Westen''.

Bronnen: NOS, Ukrinform

Geen opmerkingen: