vrijdag 31 januari 2014

Kerry spreekt oppositieleiders in Munchen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft vandaag een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Oekraiense oppositie in Munchen, waar hij een veiligheidsconferentie bijwoont. Hij spreekt met Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij, Vitali Klitsjko van Oedar en het onafhankelijke parlementslid Petro Porosjenko. Ook zangeres Ruslana, al wekenlang onder de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, reist voor deze ontmoeting naar Duitsland.

Kerry wil met ze bespreken hoe de politieke crisis tot een goed einde kan worden gebracht. De Amerikaanse minister voert vandaag ook gesprekken met zijn Duitse collega Frans-Walter Steinmeier en daarna met bondskanselier Angela Merkel in Berlijn. Nog weer later heeft Kerry een ontmoeting met zijn Russische collega Sergei Lavrov, secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en diens speciale gezant Lakhdar Brahimi die eerder deze week nog met president Viktor Janoekovitsj sprak over de crisis.

De Russische regering heeft de bemiddelingspoging van Kerry scherp veroordeeld. Vice-premier Dmitri Rogozin noemde de ontmoeting van vandaag ''een circus''. Hij stelde sarcastisch voor om ook drag queen Verka Serdjoeska uit te nodigen om mee te praten over een oplossing voor de crisis.

Bronnen: Reuters, PressTV

Geen opmerkingen: