woensdag 1 januari 2014

Econoom: 'Regering verspilt alleen maar tijd'

De econoom Ildar Gazizoelin vindt dat de regering tijd verspilt door economische hervormingen achterwege te laten. Terwijl het land na de crisis van 2008 in 2013 opnieuw in de problemen kwam, lukte het niet om een miljardenlening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te krijgen vanwege de onwil om hervormingen door te voeren.

''Een akkoord met het IMF was vanwege de daaraan verbonden hervormingen beter geweest dan dat met Rusland'', meent Gazizoelin die er op wijst dat het regeringsbeleid volledig in het teken staat van de herverkiezing van president Viktor Janoekovitsj in maart 2015.

De 11 miljard euro steun van Rusland helpt de regering in de ogen van de econoom slechts om 2014 zonder kleerscheuren door te komen, want financieel en economisch gaat het slecht met Oekraïne. Bepalende bedrijfstakken als de staalindustrie doen het slecht en zonder koerswijzigingen is er geen verbetering in zicht. Buitenlandse investeerders zien Oekraïne steeds minder zitten.

Het associatieverdrag met de Europese Unie had de vooruitzichten op termijn kunnen verbeteren, meent Gazizoelin. ''De buitenlandse investeringen zouden niet van de ene op de andere dag zijn aangetrokken als het verdrag in november wel was getekend. Maar als de regering aan de verwachtingen van de EU had voldaan, dan was wel positiever gereageerd door het bedrijfsleven, ook internationaal gezien.''

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: