dinsdag 1 mei 2012

Partij van de Regio's huurt duur pr-bureau in

De Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj heeft het prestigieuze public relations-bureau Burson-Marsteller ingehuurd om oud-premier Joelia Timosjenko zwart te maken. Dat metdt de website EUobserver.com. Senior manager Robert Mack van het Brusselse bureau vertelde EUobserver dat Burson-Marsteller de Oekraïense regeringspartij moet helpen zichzelf beter aan de kiezers te verkopen, maar ook om duidelijk te maken wat de positie van de partij is in de kwestie-Timosjenko.

Een medewerker van Burson-Marsteller gaf te kennen dat het bureau ''enkele weken geleden'' werd ingehuurd, ook om interviews te regelen voor plaatsvervangend procureur-generaal Renat Koezmin als die komende week in Brussel is.

Koezmin beschuldigde Timosjenko in een op 1 april gepubliceerd interview in de Financial Times van betrokkenheid bij een moord in de jaren '90. In november, tijdens een bezoek aan Brussel, beschuldigde hij haar al van het kopen van ''auto's, bontjassen, juwelen en restaurants'' terwijl ze officieel slechts een bescheiden inkomen zou hebben.

Timosjenko's partijgenoot Georgi Nemiria plaatst op zijn persoonlijke website grote vraagtekens bij de relatie van Koezmin met de Partij van de Regio's die ten koste gaat van diens onafhankelijkheid als de op één na hoogste baas van het Openbaar Ministerie. "Het is opnieuw een bevestiging dat rechtszaken tegen Timosjenko politiek gemotiveerd zijn en dat Koezmin een trouwe dienaar is van president Janoekovitsj.

De Brit Martin Nunn, eigenaar van pr-bureau Whites Communication in Kiev, heeft inmiddels een klacht ingediend tegen Burson-Marsteller, omdat dit bureau meewerkt aan een onwettige constructie waarbij de Partij van de Regio's Koezmin ''omkoopt'' met pr-advies. Burston-Marsteller heeft een kantoor in Londen.

President Viktor Janoekovitsj heeft volgens een woordvoerster niets van doen met het inhuren van het pr-bureau door zijn partij.

Georgi Nemiria zegt over het videofilmpje, waarin Joelia Timosjenko in haar gevangeniscel te zien is, dat het een vervalsing is. Timosjenko heeft weinig hinder van haar rugklachten als ze alleen in haar cel is, maar na binnenkomst van haar advocaat Sergei Vlasenko blijkt ze ineens hulpbehoevend. Nemiria constateert evenwel dat de vrouw in het filmje d'r haar doet met haar linkerhand, terwijl Timosjenko rechtshandig is.

Bron: EUobserver.com

Geen opmerkingen: