dinsdag 29 mei 2012

Vitali Klitsjko bij de meest prominente Oekraïners

Tienvoudig wereldkampioen boksen Vitali Klitsjko behoort volgens een peiling van het bureau Rating tot de vijf prominentste Oekraïners aller tijden. De lijst wordt echter aangevoerd door schrijver, dichter en schilder Taras Sjevsjenko (58,7 procent noemde hem). Daarna komen schrijfster Lesja Oekrainka (22,5 procent) en kozakkenleider uit de 17e eeuw Bogdan Chmelnitski (20,1 procent). De vierde plek is voor schrijver Ivan Franko (12,7 procent), terwijl Vitali Klitsko met 10,8 procent de vijfde plaats inneemt.

In de top-tien van prominente Oekraïners staan verder Michailo Groesjevski, Grigori Skovoroda, Ivan Mazepa, Stepan Bandera en Jaroslav de Wijze. Oppositieleider Joelia Timosjenko komt op de 24e plaats, direct gevolgd door bokser Vladimir Klitsjko. President Viktor Janoekovitsj komt pas op de 34e plaats, direct gevolgd door twee van zijn voorgangers Leonid Koetsjma en Leonid Karvtsjoek. Viktor Joesjenko staat op een 57e plaats.

De onderzoekers van Rating constateerden dat Taras Sjevsjenko door alle leeftijdsgroepen werd genoemd, maar ook gelijkelijk in de steden en op het platteland. Sjevsjenko is echter wel het populairst in het westen van het land, en vooral bij vrouwen. Lesja Oekrainka bleek het populairst op het platteland, vooral bij vrouwen. Kozakken-hetman Bogdan Chmelnitski moet het vooral hebben van de mannen, maar weer niet in het westen van het land.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: