donderdag 17 mei 2012

Hoger beroep oud-minister Loetsenko afgewezen

Het Hooggerechtshof heeft het hoger beroep van Joeri Loetsenko afgewezen. De oud-minister van Binnenlandse Zaken werd in februari tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ambtsmisbruik. Ook mag hij drie jaar lang geen openbaar ambt bekleden.

Loetsenko betaalde zijn chauffeur te goed en voorzag de man van een huurappartement. Ook trok hij zonder voorafgaand kabinetsbesluit meer geld uit voor de viering van de Dag van de Politie dan was begroot. Zijn politieke achterban heeft de 'schade' inmiddels vergoed aan de staat.

Bij de behandeling van het hoger beroep weigerde het Hooggerechtshof in te gaan op de eis van Loetsenko's advocaten om opnieuw getuigen te horen. Het gaat om getuigen die in het eerdere proces volhielden dat Loetsenko destijds niets verkeerds heeft gedaan. In Europa wordt algemeen aangenomen dat het proces tegen de oud-minister politiek gemotiveerd is, net als dat tegen oud-premier Joelia Timosjenko.

De advocaten van Loetsenko hebben donderdagmorgen te kennen gegeven dat zij naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stappen, in een uiterste poging om hem zo snel mogelijk uit de gevangenis te krijgen. Loetsenko zit al sinds Kerst 2010 in de cel.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: