maandag 14 mei 2012

EU-ministers weten zich geen raad met boycot

Een politieke boycot van het EK voetbal in Oekraïne door de Europese Unie is maandag volgens de Poolse minister Radoslaw Sikorski door geen van zijn collega-ministers ter sprake gebracht tijdens een EU-bijeenkomst in Brussel. Het tegendeel gebeurde wel. De Bulgaarse minister Nickolay Mladenov liet na afloop weten dat zijn regering tegen een boycot is. "Het is belangrijk dat we een signaal afgeven dat de toekomst van Oekraïne binnen Europa ligt'', aldus Mladenov.

''We gaan de ontwikkelingen in Oekraïne de komende weken heel precies volgen'', stelde de Nederlandse minister Uri Rosenthal na afloop. Estland vindt dat Oekraïne niet in een isolement terecht mag komen. "We moeten duidelijk laten weten in welke richting dit land zich volgens ons moet begeven", aldus de Estse minister Urmas Paet. Ongeacht de schendingen van de mensenrechten, in het bijzonder die van een aantal oud-ministers die gevangen zitten, moet de dialoog juist worden voortgezet. "Daar hebben beide partijen baat bij'', meende Paet.

Terwijl Eurocommissaris Catherine Ashton voorafgaand aan de bijeenkomst met de ministers van Buitenlandse Zaken nog dappere taal aanhief en zich ernstig zorgen maakte om de gezondheidstoestand van de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko, benadrukte ze na afloop van het ministersberaad in Brussel dat de Europese Unie dat het vrijhandelsakkoord nog altijd op tafel ligt. Mits Oekraïne benadrukt dat het de democratische waarden van Europa wil naleven.

Bronnen: Interfax-Oekraïne, Kyiv Post, Ukrinform, NU.nl

Geen opmerkingen: