dinsdag 15 mei 2012

Duitse ambassadeur somber over boycot EK

De Duitse ambassadeur Hans-Jurgen Heimsöth hoopt dat Oekraïne nog van het EK voetbal weet te profiteren, ook al lijkt het daar momenteel niet echt op. "Het negatieve nieuws van de afgelopen week werpt een donkere schaduw over de verwachtingen die Oekraïne vooraf had van het EK."

De doorsnee voetbalsupporter in Duitsland vindt volgens Heimsöth dat politiek en sport gescheiden moeten zijn. "Maar er is een grens bereikt", schrijft de ambassadeur in zijn blog op de website van de Ukrajinksa Pravda. Hij gaat overigens niet in op wat er kan gebeuren als niet alleen voor Duitse politici, maar ook voor de Duitse voetbalfans die grens wordt overschreden.

Hij hoopt dat het de Oekraïense autoriteiten lukt om de problemen uit de weg te ruimen voordat het toernooi begint. Het gaat dan specifiek om de vervolging van oud-ministers als Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko, die volgens Europa politiek gemotiveerd is.

Eerder was, vooral in Duitsland en Engeland, al de nodige ophef ontstaan over het doden van straathonden in Oekraïne in relatie tot het EK. Dat probleem is inmiddels opgelost door een vaccinatie- en sterilisatieprogramma, gekoppeld aan de opvang van zwerfhonden.

De Oekraïense parlementsvoorzitter Volodimir Litvin vindt dat de finale van het Europees kampioenschap voetbal plaats moet hebben in Kiev, ongeacht of er dan nog sprake is van een politieke boycot of als er teams wegblijven. Dat laatste wordt overigens door Litvin onmogelijk geacht.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: