maandag 28 mei 2012

Azarov: 'Vrijhandelsverdrag is enorme inspanning'

Premier Mikola Azarov vindt dat Oekraïne op niet eerder vertoonde wijze tegemoet is gekomen aan de voorwaarden die de Europese Unie stelde bij het opstellen van het vrijhandelsverdrag. "Wij hebben ons land open gesteld voor Europese bedrijven, terwijl de EU ons tien jaar geeft om ons aan te passen aan de Europese regels. Zo'n overeenkomst hebben we niet eens met Rusland, en dat is tot dusverre onze grootste handelspartner", aldus Azarov in een toespraak die hij afgelopen vrijdag hield voor de Alliantie van Europese Liberalen en Democraten.

Het betekent een enorme inspanning voor de Oekraïense regering. "Afgelopen jaar hebben we meer werk verzet dan in de vijf jaar ervoor. Dat komt vooral omdat we bereid waren tot het uiterste te gaan, omdat we het vrijhandelsverdrag erg graag willen." Guy Verhofstadt, de voorzitter van de ALDE, plaatste daar tegenover dat niet alleen Oekraïne, maar ook de Europese Unie baat heeft bij het vrijhandelsverdrag.

Dit verdrag voorziet in vrije handel, dus zonder quota of andere beperkingen. Oekraïne moet daarbij wel voldoen aan de Europese kwaliteitseisen, wil het naar de EU exporteren. Kwaliteitsproducten als de Oekraïense cognac en champagne moeten van naam veranderen, omdat ze inbreuk maken op het merkenrecht.

De onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag werden in december afgerond, het is nu wachten op het omzetten van de verdragstekst in alle Europese talen. Vervolgens is het nog maar de vraag of alle regeringen bereid zijn het verdrag te ratificeren, gezien de kritiek op de als politiek gemotiveerd aangemerkte processen tegen oud-ministers als Joelia Timosjenko.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: