woensdag 16 mei 2012

Fule: 'EU kan niet meer onder vrijhandelsverdrag uit'

De Europese Unie moet het vrijhandelsverdrag met Oekraine niet laten vallen, want dat zou volgens Eurocommissaris Stefan Fule van Nabuurpolitiek neerkomen op ''het verraden van het volk en van de uitgangspunten van de Nabuurpolitiek''. Fule zei dat tijdens een persconferentie in Brussel, waarin hij een toelichting gaf op een conferentie over het partnerschap tussen de EU en Oekraine.

Volgens de Eurocommissaris is er geen 'plan B' voor het geval landen van de Europese Unie af zien van ondertekening van het verdrag met Oekraine. "Ook al protesteren we als Oekraine de democratie geweld aan doet, herziening van het rechtssysteem is een van de voorwaarden voor integratie in de Europese Unie", aldus Fule. Hij sprak de hoop uit dat de autoriteiten snel een oplossing weten te vinden voor de jarenlange gevangenisstraffen die aan oud-ministers als Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko, na processen die in Europa als politiek gemotiveerd worden gekenmerkt.

Fule vindt het positief dat er in Oekraine nu een Constitutioneel Hof is dat schendingen van de Grondwet toetst en tevens een nieuwe Grondwet voorbereidt. Ook de bereidheid van Oekraine om het gastransportsysteem van Rusland naar het Westen te moderniseren, wordt door de EU verwelkomd. Kiev en Brussel zijn inmiddels ook in gesprek over verbetering van het ondernemingsklimaat in Oekraine.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: