maandag 28 mei 2012

'Kans dat Oekraïne ten onder gaat aan het EK'

Oekraïne heeft zoveel geïnvesteerd voor het EK voetbal dat het die financiële inspanning wellicht nooit te boven komt, zo vrezen economen. Er is in de afgelopen jaren 10,6 miljard euro in de infrastructuur voor het EK, waarvan 5,2 miljard euro uit de staatskas.

Dat zijn enorme bedragen voor een land dat 9,4 miljard euro aan schulden heeft, waarvan 4,2 miljard euro in buitenlandse valuta. Vooral dat laatste maakt de Oekraïense gevoelig voor schommelingen op de internationale geldmarkt. Een cruciaal moment is in juli als een lening van 1,6 miljard euro terugbetaald moet worden aan het Russische VTB Capitaal en nog eens 397 miljoen euro aan obligaties.

Met het EK wil Oekraïne zichzelf op de kaart zetten als land met grote toeristische mogelijkheden. Het is echter nog maar de vraag of dat het geval is als de voetbalsupporters het land eenmaal hebben verlaten. Het doemscenario is dat het land achter blijft met een enorme schuldenlast, waar niet of nauwelijks inkomsten uit toerisme tegenover staan.

Het meest verontrustend is volgens economen dat de Oekraïense regering er nog altijd niet in is geslaagd een nieuwe miljardenlening los te krijgen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en evenmin heeft zij kans gezien nieuwe obligaties op de Europese markt te zetten. Na alle financiële inspanningen voor het EK staat er met de parlementsverkiezingen van eind oktober opnieuw een forse uitgavenpost aan te komen.
Directielid Andrei Kolpakov van het economisch onderzoeksbureau Da Vinci AG is uiterst somber. "Oekraïne hoeft geen economisch voordeel te verwachten van het EK", meent hij. "En de gehoopte imagoverbetering binnen Europa kan Oekraïne wel vergeten door de eigen politieke ontwikkelingen en de reactie vanuit de Europese Unie daarop."

Kolpakov doelt daarmee uiteraard op de lange gevangenisstraffen die oud-premier Joelia Timosjneko en oud-minister Joeri Loetsenko hebben gekregen. Hun processen worden buiten Oekraïne als politiek gemotiveerd beoordeeld. De corruptie schrikt potentiële investeerders af, terwijl de Europese voetbalfans liever thuis voor de televisie blijven zitten dan dat ze de torenhoge hotelprijzen gaan betalen.

"De 5,2 miljard euro die de Oekraïense overheid spendeerde aan het EK leggen tot in lengte van jaren een zware belastingdruk op de bevolking", zegt Erik Nayman van het handelshuis Capital Times. Alleen al om de schulden af te lossen die voor het EK gemaakt zijn, is bij een rentepercentage van 12 procent jaarlijks 954 miljoen euro nodig.


Volgens de Nationale Bank van Oekraïne komt er komende maand 795 miljoen euro het land binnen door uitgaven die de voetbalsupporters doen aan hun hotel, restaurants en de aankoop van souvenirs. Da Vinci schat die inkomsten echter op hooguit 636 miljoen euro.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: