donderdag 31 mei 2012

Polen en Oekraïne houden vol: EK is veilig

Polen en Oekraïne zijn wel degelijk veilige landen voor alle voetbalsupporters, vinden beide landen. Ze benadrukten dat nog maar eens, nadat de voormalig Engelse international Sol Campbell Engelse supporters had afgeraden naar het EK te reizen, omdat de twee landen ronduit racistisch zouden zijn. "Blijf thuis en kijk televisie, anders loopt je het risico in een doodskist het land te verlaten", aldus de vroegere aanvoerder van Engeland.

Campbell deed zijn uitspraken in een uitzending van het BBC nieuwsprogramma Panorama, dat een maand lang de stadions in Polen en Oekraïne indook en terugkwam met beelden van extreemrechts gedrag: hooligans die de hitlergroet brachten, oerwoudgeluiden bij elke gekleurde voetballer en een massale aanval op een groep Aziatische studenten, waarbij de politie de kant van de hooligans leek te kiezen. Tegenover de BBC hield en houdt de politie in Oekraïne vol dat er 'nog nooit enig bewijs' is geweest voor racistisch gedrag in de stadions.

Polen vindt de aantijgingen ongegrond: 'honderdduizenden agenten' staan klaar om de veiligheid te garanderen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook volgens de Oekraïense directeur van het EK is er niets aan de hand: Hij noemde de opmerkingen van Campbell 'grappig' en benadrukte dat het EK veilig is.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: