dinsdag 15 mei 2012

Uitspraak hoger beroep Timosjenko pas op 26 juni

Het Hof van Cassatie heeft de uitspraak in het hoger beroep van oud-premier Joelia Timosjenko uitgesteld tot 26 juni. De rechters zeggen meer tijd nodig te hebben om alle stukken te kunnen bestuderen. Het hoger beroep betreft de veroordeling wegens ambtsmisbruik (het gascontract) tot zeven jaar gevangenisstraf en een verbod op het bekleden van een openbare functie gedurende drie jaar. Een van Timosjenko's advocaten gaf maandag aan dat haar verdediging verwacht dat het hooggerechtshof het proces over wil doen.

Het openbaar ministerie had gevraagd het proces uit te stellen omdat Timosjenko, die ernstig ziek is, niet aanwezig kan zijn in de rechtszaal. De politica wordt sinds enkele dagen in het bijzijn van een Duitse arts behandeld in een ziekenhuis buiten de gevangenis. Na een hongerstaking zou ze er nu beter aan toe zijn.

Het is nu uitgesloten dat ze nog vrijkomt voor dat het EK voetbal in Oekraïne van start gaat op 8 juni. Verschillende landen en instellingen hebben al laten weten het toernooi politiek te zullen boycotten. Onder andere de voltallige Europese Commissie en Duits bondskanselier Angela Merkel zullen geen voetbalwedstrijden bijwonen.

Advocaat Sergei Vlasenko gaf dinsdagmorgen te kennen dat Timosjenko niet meer wacht op de uitspraak van het Hof van Cassatie, maar nu al een klacht indient bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Vlasenko richtte zich over de hoofden van journalisten heen tot president Viktor Janoekovitsj: ''Mocht u denken dat u met dit uitstel onze weg naar het Europese Hof  geblokkeerd hebt, dan hebt u het mis. Wij gaan er vanuit dat het hooggerechtshof vandaag het laatste woord over ons hoger beroep heeft gezegd en dus gaan we nu naar het Europese Hof."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: