vrijdag 25 mei 2012

Demonstratie buiten, onrust in parlementsgebouw

Bij het parlementsgebouw verzamelden zich vrijdagmorgen 150 lawaaiige demonstranten die tegen het wetsvoorstel zijn om het Russisch in Oekraine een officiele status te geven. Het wetsvoorstel is afkomstig van de regerende Partij van de Regio's. De demonstranten hebben geen partijvlaggen bij zich, maar de nationale vlag wordt gevoerd.

Het aantal demonstranten neemt nog steeds toe.De Hroesjevskistraat is afgesloten door de oproerpolitie die in grote getale aanwezig is in de omliggende straten en in het nabijgelegen Mariinskipark.

In het parlementsgebouw is het ook weer onrustig. De oppositie heeft uit protest tegen het wetsvoorstel achter het presidium portretten geplaatst van president Viktor Janoekovitsj, premier Mikola Azarov en onderwijsminister Dmitro Tabachnik (die weinig op heeft met de Oekraiense cultuur). Daarbij staat de tekst 'Einde van onze nationale taal, einde van ons moederland'. Er is slechts een handjevol parlementsleden van de Partij van de Regio's in de vergaderzaal aanwezig.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: