maandag 14 mei 2012

Kinach: 'Oekraine wil isolement vermijden'

De Oekraiense regering is verstandig genoeg om zich niet in een isolement te manoevreren. Ook het streven naar aansluiting bij de Europese Unie blijft overeind. Dat is de stellige overtuiging van vice-fractievoorzitter Anatoli Kinach van de regerende Partij van de Regio's en tevens voorzitter van de ondernemersorganisatie ULIE. Hij sprak die uit in een interview dat door Kanal 5 werd uitgezonden.

Het zou een breuk zijn met alles waar in de afgelopen twee decennia naar is gestreefd, aldus Kinach. Europa verwijt hij intussen dat het met twee maten meet. "In diverse landen dreigt vervolging van oud-bewindslieden wegens corruptie, zoals oud-president Chirac van Frankrijk, een oud-premier van Kroatie en enkele maanden geleden werd een vroegere premier van Roemenie veroordeeld. Daar hoor je de Europese gemeenschap niet over."

Zodoende vindt Kinach dat de Europese landen verstandig en verantwoordelijk handelen door "de huidige politieke en persoonlijke problematiek" in Oekraine niet als maatstaf te nemen en door te gaan met het vrijhandelsverdrag. Oekraine zelf moet zich volgens Kinach niet laten ontmoedigen en doorgaan met de aanpassingen die nodig zijn om aan de voorwaarden voor het vrijhandelsverdrag te voldoen. "Het is nodig om het niet bij woorden te laten, maar die om te zetten in daden. Om duidelijk te maken dat er maar een weg is voor Oekraine: de ontwikkeling tot een modern Europees land. Andere scenario's zijn wat mij betreft niet aan de orde."

Kinach is er van overtuigd dat Oekraine geen deel gaat uitmaken van de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Het Europese belang is daarvoor te groot. Sinds de onafhankelijkheid in 1991 heeft de Europese Unie 80 procent van de investeringen in Oekraine voor haar rekening genomen. Tegelijkertijd bedroeg de handel tussen Oekraine en Rusland alleen al in 2011 liefst 43,5 miljard euro. Kinach: "Daarom moeten we wel streven naar Europese integratie, maar dat moet niet ten koste gaan van onze belangrijke relatie met Rusland. We moeten als Oekraine de kansen grijpen waar die zich voordoen, of het nu in de EU is of in Rusland."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: