donderdag 31 mei 2012

'Loetsenko kan binnen jaar vrij man zijn'

Joeri Loetsenko, de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, kan binnen een jaar vrij man zijn volgens het parlementslid Valeri Bondik van de Partij van de Regio's. In een interview dat werd uitgezonden door Kanal 5 zei Bondik dat Loetsenko inmiddels al anderhalf jaar in de gevangenis zit.

De oud-minister zat al sinds december 2010 in voorarrest, voordat hij in februari tot vier jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Bondik, advocaat van professie, gaf aan dat Loetsenko op enig moment voorwaardelijk vrij kan komen. "Dat recht heeft hij."

Loetsenko's hoger beroep werd op 16 mei afgewezen. Hij is nu in afwachting van zijn overplaatsing van een detentiecentrum in de hoofdstad naar een gevangenis elders. Het proces tegen hem wegens machtsmisbruik wordt in het Westen als politiek gemotiveerd gezien, net als dat tegen oud-premier Joelia Timosjenko.

Er staat Loetsenko nog een ander proces te wachten. Vrijdag beraadt zich namelijk een rechtbank op de vraag of hij vervolgd moet worden voor betrokkenheid bij de vergiftiging van de vroegere president Joesjenko met dioxine. Joesjenko werd in verkiezingstijd vergiftigd en het is nog altijd onduidelijk wie daar precies de hand in heeft gehad. Het Openbaar Ministerie probeert Loetsenko aan dit misdrijf te linken.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: