vrijdag 18 mei 2012

'Charkiv-akkoord leverde Oekraïne niets op'

Het Charkiv-akkoord met Rusland heeft Oekraïne weinig tot niets opgeleverd, zo heeft premier Mikola Azarov deze week toegegeven tijdens een ontmoeting met leden van het Europese Parlement. Daarmee erkent Azarov wat de critici van president Viktor Janoekovitsj steeds al hebben beweerd. Het in april 2010 gesloten akkoord werd aanvankelijk bejubeld, omdat Oekraïne van Rusland een korting op de gasprijs kreeg in ruil voor een langdurig pachtcontract voor het gebruik van de haven van Sebastopol door de Russische marine.

Het akkoord zou een keerpunt zijn in de bekoelde relatie tussen beide landen. Janoekovitsj' voorganger Viktor Joesjenko wilde de huur van de haven door de Russische Zwarte Zeevloot niet verlengen na 2017, terwijl Janoekovitsj amper twee maanden na zijn aantreden besloot dat die vloot tenminste tot 2042 welkom is in Sebastopol.

"In feite kregen we helemaal geen korting op de gasprijs, het ging om de huurprijs van onze haven. Maar het gaf ons wel wat lucht", luidt de verklaring van Azarov nu.

In een reactie op de woorden die aan de premier worden toegeschreven, zei minister Kostiantin Grisjenko van Buitenlandse Zaken echter dat het Charkiv-akkoord van grote betekenis is geweest voor de Oekraïense economie. "Zonder die korting op de gasprijs had onze economie flinke klappen opgelopen", aldus Grisjenko.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: