dinsdag 22 mei 2012

PvdA wil finale EK weg uit Kiev om homohaat

De Partij van de Arbeid stelt in Kamervragen aan het kabinet dat de finale van het Europees kampioenschap voetbal beter in Polen kan plaats hebben dan in Oekraïne, tenminste als daar geen zicht is op een betere rechtstaat voor onder meer homoseksuelen. Het kabinet zou dan op verplaatsing van de finale moeten aandringen, eventueel in Europees verband.

Minister Rosenthal betreurt het dat Gay Pride in Kiev is afgelast met het oog op de veiligheid van de deelnemers. "De dreiging die uit ging van anti-homodemonstranten past in een klimaat waarin Oekraïne wetgeving voorbereidt die mogelijk discriminerend is voor homo’s", aldus Rosenthal.

Nederland zal homorechten aan de orde stellen bij het overleg van de EU en Oekraïne over de rechtsstaat, eind deze maand in Kiev. Rosenthal: "De Oekraïense autoriteiten moeten duidelijkheid verschaffen over maatregelen die genomen worden om homorechten te waarborgen, met inbegrip van het recht op demonstratie."

De Nederlandse ambassade steunde het programma van Kyiv Pride 2012 financieel. Ook was de ambassade het afgelopen weekend vertegenwoordigd bij diverse activiteiten.

Bronnen: Ministerie van Buitenlandse Zake, Europa Nu

Geen opmerkingen: