maandag 14 mei 2012

Overleg gasimport vanuit Europa gaat moeizaam

Slowakije is er niet happig op om Oekraine te helpen met het plan om gas vanuit Europa te importeren in plaats van gas vanuit Rusland naar Europa te transporteren. Toch heeft onderminister Volodimir Makucha van Energie en Kolen de moed nog niet opgegeven. "We onderhandelen. Dat wil zeggen: we hebben ons verzoek ingediend en wachten op antwoord."

Behalve met Slowakije wordt ook met Tsjechie en het Duitse energiebedrijf RWE gesproken over gastransport richting Oekraine dat daarmee minder afhankelijk wil zijn van het veel duurdere Russische gas. De Europese landen krijgen hun gas namelijk veel goedkoper van Rusland en zelfs als ze die doorververkopen is Oekraine nog altijd goedkoper uit dan bij rechtstreekse import vanuit het grote buurland.

Rusland moet overigens wel toestemming verlenen voor zo'n constructie. Met het Russische energiebedrijf Gazprom is daar echter nog niet over gesproken. Door het Oekraiense energiebedrijf Naftogaz en het Duitse RWE is deze maand een raamwerkovereenkomst gesloten. Over de prijs van het gas, de hoeveelheid en de verplichtingen die beide partijen zijn aangegaan is echter nog niets naar buiten gebracht. Eerder was al wel genoemd dat Oekraine op jaarbasis 10 miljard kubieke meter gas zou willen importeren.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: