zondag 1 april 2012

Dierenambulances voor vier speelsteden EK

Het ministerie van Milieu en Natuur zorgt voor zeven dierenambulances die komende zomer worden ingezet voor behandeling en vervoer van zwerfhonden in de vier Oekraïense speelsteden van het EK voetbal. De dierenambulances werden vrijdag gepresenteerd. Die presentatie bij het gebouw van het ministerie omvatte ook drie mobiele klinieken die worden ingezet om zwerfhonden te vaccineren en te steriliseren. Verder een ambulance speciaal voor de zorg voor beren.

De eerste dierenambulance is inmiddels in gebruik in Zaporizja. De 'berenambulance' wordt ingezet in het nationaal park Sinevir in Transkarpatië. De eerste klus van deze ambulance betreft het ophalen van een zieke beer vanuit een circus in de regio Chmelniski naar het Berenopvangcentrum in het nationaal park.

Een team van 120 dierenartsen en hun medewerkers uit elf landen gaat samen met Oekraïense dierenartsen aan de slag om zoveel mogelijk zwerfhonden te vaccineren tegen hondsdolheid en ze te steriliseren. Dat is het resultaat van een akkoord tussen het internationale dierenbeschermingsfonds Four Paws en het ministerie van Milieu en Natuur.

Dit akkoord werd gesloten na internationale protesten tegen de manier waarop in Oekraïne de afgelopen jaren met zwerfhonden werd omgesprongen. Onder druk van de voetbalbond UEFA zouden de autoriteiten tenminste 10.000 honden willen afmaken om te voorkomen dat voetbalsupporters tijdens het EK risico zouden lopen. Alleen al in de hoofdstad Kiev worden jaarlijks 3.500 mensen gebeten door een hond. De honden worden inmiddels niet meer omgebracht, omdat gekozen is voor opvang, sterilisatie en vaccinatie van de dieren.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: