donderdag 26 april 2012

Duitse voetbalbond staat achter kritiek op Oekraïne

De Duitse voetbalbond staat achter de eis van de regering dat de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko een goede medische behandeling krijgt, maar van een dreigende boycot van het Europees kampioenschap voetbal is volgens voorzitter Wolfgang Niersbach geen sprake. "Maar het zou meer dan een goed gebaar zijn als Timosjenko met respect wordt behandeld en er wat aan haar rugklachten gedaan wordt. Ik denk dat iedereen daar op zit te wachten."

De Duitse president Joachim Gauck heeft volgens Deutsche Welle een bezoek aan Oekraïne afgezegd, na overleg met bondskanselier Angela Merkel. Gauck zou volgende maand op uitnodiging van zijn Oekraïense collega Viktor Janoekovitsj een conferentie op Jalta bijwonen.

Duitse politici voeren momenteel de druk op de Oekraïense regering op, in de aanloop naar het EK. Dat komt door de gang van zaken in het afgelopen weekeinde toen Timosjenko gedwongen werd opgenomen in een ziekenhuis in Charkiv, nota bene één van de vier Oekraïense EK-speelsteden. Volgens haar advocaat zit Timosjenko onder de blauwe plekken. Uit protest is ze in hongerstaking gegaan.

Intussen wordt het handelsakkoord met de Europese Unie ook steeds nadrukkelijker gekoppeld aan het lot van Timosjenko. Eurocommissaris voor de Nabuurlanden Stefan Fule heeft donderdagmorgen in een gesprek met vice-premier Valeri Chorosjkovski laten weten dat hij ''hoogst verontrust'' is over de recente berichten betreffende Timosjenko. Het handelsakkoord wordt volgens Fule pas getekend als Timosjenko wordt vrijgelaten.

Een filmpje van slechte kwaliteit waarop volgens de Oekraïense autoriteiten te zien is hoe Joelia Timosjenko zich vrijelijk beweegt in haar cel en haar advocaat hartelijk omhelst bij binnenkomst heeft voor de nodige beroering gezorgd. Het filmpje werd op de nationale televisie getoond, enkele uren nadat bekend werd dat de oud-premier in hongerstaking was gegaan tegen haar behandeling in de Kavsjanivska-gevangenis.

Timosjenko's Moederlandpartij noemt het filmpje een vervalsing, de gevangenisdirectie beweert dat het echt is.

Bronnen: Interfax-Oekraïne, Ukrinform, Kyiv Post, Deutsche Welle

Geen opmerkingen: