donderdag 19 april 2012

Grisjenko wil Europa naar Oekraïne brengen, niet andersom

Minister Kostjantin Grisjenko noemt Rusland Oekraïne's ''grootste dilemma'' in de buitenlandse politiek. Hij heeft het over een aantal ''psychologische barriëres'' tussen beide landen die slechts door de dialoog geslecht kunnen worden. Hij vindt dat van groot belang, want ook met de focus op de EU moet de relatie met Rusland niet uit het oog worden verloren.

De minister van Buitenlandse Zaken schreef onlangs een artikel waarin hij constateert dat er kansen voor Oekraïne liggen door niet voor Rusland of de Europese Unie te kiezen, maar een eigen weg te gaan. Hij kreeg daar de nodige kritiek op. Er wordt hem verweten dat hij 'te aardig' is voor de Russische buur, terwijl de voorstanders van aansluiting bij de EU zijn opstelling als een belediging opvatten.

"Ik ben geen voorstander van scherpe politieke koerswijzigingen en ik deel ook niet de mening dat wij ons geen onafhankelijke opstelling kunnen veroorloven zolang we economisch afhankelijk zijn van het buitenland", aldus Grisjenko. De minister constateert in zijn artikel dat aansluiting bij de EU moeilijk wordt.

Nadat enkele Balkanlanden zich bij de EU hebben gevoegd, is het volgens hem voorlopig gedaan met de uitbreiding van dit samenwerkingsverband. "Dat is niet omdat we slechter zijn dan Servië en Albanië, of omdat ze er ons niet bij willen hebben, maar binnen de EU vinden ze het voorlopig voldoende."

Grisjenko wil Europa naar Oekraïne brengen, omdat andersom voorlopig niet blijkt te werken. "Ons nationale belang moet daarbij voorop staan." Volgens de minister heeft Turkije laten zien dat dit werkt: dit land heeft ingezien dat aansluiting bij de EU er voorlopig niet in zit en gaat z'n eigen weg.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: