donderdag 19 april 2012

Rechtszaak zonder Timosjenko begonnen

De nieuwe rechtszaak tegen oud-premier Joelia Timosjenko is donderdag begonnen zonder haar aanwezigheid. Timosjenko liet een dag eerder weten dat zij zich vanwege haar slechte gezondheid niet in staat is om het proces bij te wonen. Haar advocaten probeerden meteen om de openbare aanklager Viktor Lobach te wraken. Hij zou feiten verdraaid hebben en politek getinte uitspraken hebben gedaan. De rechtbank in Charkiv vond echter dat de advocaten onvoldoende argumenten hebben aangedragen om Lobach van de zaak te halen.

Timosjenko wordt verdacht van fraude en belastingontduiking in de tijd dat zij mede-eigenaar was van het energiebedrijf UESU eind jaren '90. De rechtbank moet nog besluiten of het proces wordt doorgezet. Daartoe wordt eerst op donderdag en vrijdag een hoorzitting gehouden. Timosjenko's belangen worden verdedigd door vier advocaten, waaronder Sergei Vlasenko en haar dochter Jevgenia.

Ombudsvrouw Nina Karpasjova van het Oekraiense parlement verklaarde donderdagmiddag dat de rechtszaak tegen Timosjenko alleen mag beginnen als zij daartoe lichamelijk in staat is. "Als ombudsvrouw wil ik er op wijzen dat zij recht heeft op een goede medische behandeling. Dat vindt het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, maar ik ben er niet zeker van dat deze mening gedeeld wordt door onze eigen rechters"", aldus Karpasjova.

Bron: Interfax-Oekraine, Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: