donderdag 19 april 2012

Buitenlandse kritiek op nieuw proces Timosjenko

De Amerikaanse ambassadeur John Tefft vindt dat de Oekraiïense autoriteiten met het nieuwe proces tegen oud-premier Joelia Timosjenko opnieuw selectieve justitie bedrijven. Tefft zei dat donderdagmiddag tijdens een bijeenkomst met studenten van de Kiev-Mogila Academie. Eerder bekritseerde de ambassadeur al de veroordeling van Valeri Ivasjenko, de voormalige minister van Defensie die afgelopen week wegens machtsmisbruik tot drie jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.

Tefft is niet de enige die zich donderdag kritisch uit liet over de rechtszaak tegen Timosjenko. Ook de Franse ambassadeur voor de mensenrechten Francois Zimeray deed dat donderdag, zelfs nog in sterkere bewoordingen.

Hij zat zelf in de rechtszaal. "Wat ik gezien heb, was absurd. Er is voor mij geen twijfel aan dat deze aanklacht wegens fraude en belastingontduiking politiek gemotiveerd zijn", zei Zimeray na afloop van de eerste procesdag in de rechtbank van Charkiv.

Zimeray sprak ook z'n verontrusting uit over Timosjenko's gezondheidstoestand. "Zonder een goede medische behandeling is zij niet in staat om zichzelf te verdedigen tegen de aantijgingen die haar ten laste zijn gelegd", aldus de Franse diplomaat die tot nu toe tevergeefs heeft geprobeerd om Timosjenko te bezoeken.

Hij voorspelde dat de verhoudingen tussen Oekraïne en de Europese Unie nog verder op scherp worden gezet, mocht Timosjenko worden veroordeeld. "Dit proces is van groot belang voor Oekraïne."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: