zondag 22 april 2012

Onmin om verplaatsing Sovjet-monument

Het stadsbestuur van het West-Oekraïense Toerka heeft besloten een monument voor de Sovjet-soldaten uit de Tweede Wereldoorlog te laten slopen om het centrale plein in de stad ''te stroomlijnen''. Het besluit werd gesteund door 24 van de 30 raadsleden.

Oorlogsveteranen zijn boos en zijn van plan het besluit aan te vechten. Zij noemen het "een gebrek aan respect voor onze ouders en voorouders" en hebben zich tot het Openbaar Ministerie gewend met het verzoek een strafrechterlijk onderzoek in te stellen. Volgens vice-voorzitter Alexander Kalinsjeok van het Oekraïense Anti-fascismecomité is het besluit in strijd met de Wet op de onsterfelijkheid van de overwinning in de Grote Vaderlandse Oorlog.

"Wij veroordelen het afbreken van de monumenten ter ere van de soldaten van het Oekraïense Ondergrondse Leger", liet Kalinsjoek weten aan het persbureau Itar-Tass. Hij verwees daarbij naar de Geneefse Conventie uit 1949 die een verplichting oplegt aan de autoriteiten van enig land waar de herinnering aan soldaten uit de Tweede Wereldoorlog wordt bezoedeld.

Het besluit van het stadsbestuur van Toerka staat niet opzichzelf. Vier jaar geleden besloot het stadsbestuur van Komarno, evenals Toerka gelegen in de door nationalisten beheerste regio Lviv, om de graven van Sovjet-soldaten en het monument dat aan hen herinnert te verplaatsen van het centrale park naar een begraafplaats elders.

Bron: RT

Geen opmerkingen: