donderdag 12 april 2012

Vijf jaar cel voor oud-minister Ivasjenko

Oud-minister Valeri Ivasjenko van Defensie is donderdag door de rechtbank in Kiev veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en drie jaar uitsluiting van openbare functies wegens machtsmisbruik gedurende zijn ambtsperiode. Hij zou in 2009 ten onrechte de scheepswerf en machinefabriek Feodosia hebben genationaliseerd. Het complex werd door het Openbaar Ministerie aangemerkt als van strategisch belang voor Defensie en had daarom niet verkocht mogen worden.

Ivasjenko is door de rechter veroordeeld op basis van artikel 364 van de Strafwet. Een omstreden wetsartikel, op basis waarvan oud-premier Joelia Timosjenko eerder tot zeven jaar gevangenisstraf werd veroordeeld en oud-minister Joeri Loetsenko van Binnenlandse Zaken tot vier jaar. In het westen worden deze veroordelen algemeen gezien als politiek gemotiveerd. Ook Ivansjenko maakte deel uit van Timosjenko's kabinet. Tegelijk met de oud-minister werd ook directeur Sergi Michejev veroordeeld. Die kreeg drie jaar gevangenisstraf en twee jaar onthouding van openbare functies.

Het vonnis kwam niet onverwacht. "Daar had ik geen enkele illusie over'. Het vonnis is identiek aan de tenlastenlegging door het Openbaar Ministerie die dateert van januari vorig jaar. Maar ik heb alle redenen om aan te nemen dat dit een onterechte veroordeleing is", aldus Ivasjenko. Na de rechterlijke uitspraak kwalificeerde de oud-minister het Openbaar Ministerie als 'een criminele organisatie'.

Na zijn arrestatie in augustus 2010 ging Ivasjenko in hongerstaking. Artsen adviseerden dat hij naar een ziekenhuis moest, maar dat gebeurde pas eind december. Volgens advocaat Boris Nesjiporenko zouden de gevangenisautoriteiten weinig hebben gedaan om de oud-minister weer gezond te krijgen. Hij werd echter wel fit genoeg bevonden om zijn proces bij te wonen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: