woensdag 25 april 2012

Hongerstakers in Lviv steunen Timosjenko

Leden van de Moederlandpartij in de stad Lviv zijn woensdag ook in hongerstaking gegaan, net als hun partijleider Joelia Timosjenko eerder deed uit protest tegen haar behandeling in de Kavsjanivska-gevangenis. Zij zetten een tentenkamp op in het centrum van Lviv. "Wij kunnen niet aan de kant staan toekijken. Timosjenko moet weten dat zij niet alleen staat", aldus voorzitter Roman Ilik van de lokale afdeling van de Moederlandpartij.

Volgens Timosjenko's advocaat is zij vrijdagavond ruw behandeld door bewakers toen zij weigerde vanuit de gevangenis naar een ziekenhuis in Charkiv te worden gebracht. Ze zou onder de blauwe plekken zitten, hetgeen overigens woensdagmorgen door een arts van het betreffende ziekenhuis werd ontkend. "Ze had geen blauwe plekken op haar handen", aldusd de arts. Timosjenko verbleef maar kort in het ziekenhuis, want zondagmiddag werd ze al teruggebracht naar de gevangenis omdat zij medische behandeling weigerde.

Internationaal is inmiddels van diverse kanten ongerustheid uitgesproken over de meest recente ontwikkelingen rond de oud-premier die een gevangenisstraf van zeven jaar uit zit en die ook nog een straf van maximaal twaalf jaar boven het hoofd hangt in een nieuwe rechtszaak. Die ongerustheid kwam woensdagmorgen van de Europese Unie, maar ook de Amerikaanse ambassade liet zich dinsdag al kritisch uit over de manier waarop de Oekraiense autoriteiten met Timosjenko om gaan.

Voorzitter Jean-Claude Mignon van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa is vastbesloten Timosjenko zo snel mogelijk te bezoeken om zich van de situatie op de hoogte te kunnen stellen. De parlementaire vergadering eiste in januari in een motie van de Oekraiense autoriteiten dat zij Timosjenko uit de gevangenis laten.

Eurocommissaris voor de nabuurlanden Stefan Fule heeft de behandeling van Timosjenko door de autoriteiten inmiddels bestempeld als ''niet passend bij de manier waarop in Europa met mensen om wordt gegaan."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: