vrijdag 20 april 2012

Aanklager wil Timosjenko zien, desnoods liggend

Openbare aanklager Viktoria Kalita wil oud-premier Joelia Timosjenko beslist in de rechtbank zien, desnoods liggend. ''Dat laatste sluit ik niet uit'', zei Kalita vrijdag tijdens een persconferentie in de rechtbank in Charkiv. Zij vindt dat Timosjenko best op een stretcher haar proces kan bijwonen. Timosjenko liet eergisteren weten dat zij vanwege hevige rugpijn niet in staat is om naar de rechtbank te gaan. Zij staat daar terecht op verdenking van fraude en belastingontduiking in de periode dat zij mede-eigenaar was van het energiebedrijf UESU.

Op de tweede dag van het proces wees rechter Kosiantin Sadovski volgens Timosjenko's advocaat Sergei Vlasenko zelfs verzoeken af die de verdediging niet eens heeft ingediend. "Er is een tweede Rodion Kirijev opgestaan'', zei Vlasenko, verwijzend naar de rechter die Timosjenko in oktober tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeelde. "Sadovski luistert naar Janoekovitsj, net als Kirejev."

Circa 2.000 tegenstanders van Timosjenko hielden vrijdag een demonstratie bij de rechtbank in Charkiv. Partijvlaggen waren niet te zien, enkel de Oekraïense tweekleur. Heel anders dan donderdag, toen pro-Timosjenko oranje vlaggen bij zich hadden met haar afbeelding.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: