woensdag 11 april 2012

OM: Timosjenko wil nu wel naar het ziekenhuis

Oud-premier Joelia Timosjenko heeft er eindelijk mee ingestemd dat zij in een ziekenhuis van spoorwegmaatschappij Oekrzaliznitsia in Charkiv wordt opgenomen voor behandeling van haar rugklachten. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag laten weten. Zij verblijft nu in de Kasjanivska-gevangenis.


De negende verdieping van het ziekenhuis onderging anderhalve week geleden al een kleine verbouwing voor haar komst. Zo werden onder meer tralies voor de ramen aangebracht. Timosjenko weigerde sinds haar overplaatsing vanuit Kiev naar Charkiv medische behandeling door personeel van de gevangenis. Nadat Canadese en Duitse artsen behandeling buiten de gevangenis hadden aangeraden, weigerde Timosjenko aanvankelijk haar overplaatsing.

Ze krijgt vrijdag bezoek van de Duitse dokters die haar eerder onderzochten. Eerder werd al bekend dat er gesprekken waren tussen Oekraïense en Duitse autoriteiten over medische behandeling van de belangrijkste oppositieleider in een kliniek in Berlijn.

Timosjenko's advocaat Sergei Vlasenko ontkende woensdagavond dat Timosjenko heeft ingestemd met overplaatsing naar het ziekenhuis. Zij wil het oordeel van de Duitse artsen afwachten en stelt bovendien als eis dat zij in het ziekenhuis wordt behandeld door onafhankelijke dokters, dus niet in overheidsdienst.

Joeri Loetsenko, minister van Binnenlandse Zaken onder Timosjenko, verblijft sinds eind vorige week in een ziekenhuis in Kiev, waar hij met spoed werd opgenomen. Daar kreeg hij woensdag bezoek van de Duitse ombudsman Markus Löning. Die bezocht hem eerder ook al in het huis van bewaring waar Loetsenko sinds december 2010 verblijft.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: