Het auteursrecht heeft weinig te betekenen in de voormalige Sovjet-landen. De wetgeving is er niet op ingesteld en zowel ondernemers als consumenten hebben niet echt het idee dat ze iemands rechten schenden door iets na te maken. Zelfs in regeringskringen trekken ze zich niets aan van het auteursrecht, tot de Oekraïense president aan toe.
Viktor Janoekovitsj zou voor zijn boek 'Oekraïne, een kans' teksten van anderen hebben overgenomen, aldus media die onderzoek hebben gedaan naar de herkomst ervan. Verwijtbaar, maar Janoekovitsj maakt dit goed door ruim 1,5 miljoen euro te schenken aan goede doelen. Hij wil er zieken mee helpen, kinderen in het bijzonder. Maar nu worden er weer vraagtekens gezet bij die 1,5 miljoen euro. Hoe kan een man die niet bepaald als geletterd te boek staat, er toch zoveel geld mee verdienen?
De Ukrainska Pravda ontdekte bijvoorbeeld dat de beschrijving van Janoekovitsj' reizen naar Singapore en Brunei deels overgenomen is uit verhalen van journalisten die daarvoor geen toestemming hebben verleend en ook niet in de bronvermelding staan.
Het is in Oekraïne de gewoonste zaak van de wereld om muziek en films zonder betaling te downloaden, andermans afbeeldingen te gebruiken, verhalen te vertalen en als eigen werk te publiceren en winkels te openen die als twee druppels water lijken op een Starbucks, McDonalds of Ikea. Met hun eigen president tot voorbeeld blijven de Oekraïners ongetwijfeld doorgaan met het op grote schaal plegen van plagiaat. Zoals staatssecretaris van Defensie Raisa Bogatireva al eens Steve Job's Stanford Speech als de hare overnam, meldt de website van het Amerikaanse zakenblad Forbes.
Als de aantijgingen dat Janoekovitsj plagiaat heeft gepleegd, dan is zijn geste om die 1,5 miljoen euro weg te geven, bizar te noemen: hij geeft geld weg dat hij heeft verdiend met het 'lenen' van andermans teksten of met een boek dat hij wellicht niet eens zelf heeft geschreven, aldus Forbes.
Bron: Forbes
Geen opmerkingen:
Een reactie posten