zaterdag 21 april 2012

Timosjenko toch naar kliniek, tegen haar zin?

Oud-premier Joelia Timosjenko is vrijdagavond laat voor behandeling van haar rugklachten opgenomen in het ziekenhuis van spoorwegmaatschappij Oekralitiznitsja in de stad Charkiv. Dat heeft de directie van de gevangenis meegedeeld, waar Timosjenko sinds oktober haar celstraf van zeven jaar uit zit. Om 23.00 uur zou zij in het ziekenhuis zijn gearriveerd.

Onduidelijk is nog of dit is gebeurd met instemming van Timosjenko. De Moederlandpartij, waarvan zij de leider is, meent dat dit niet het geval is. Eerder had zij namelijk steeds geweigerd. Er waren zelfs gesprekken gaande over opname in een Duitse kliniek, maar daar stak het Justitie eerder deze week een stokje voor.

De openbare aanklager in het tweede proces tegen Timosjenko dat donderdag begon, gaf vrijdag te kennen dat zij de oppositieleider in de rechtszaal wil zien. "Desnoods liggend." Duitse artsen gaven ook afgelopen week nog eens te kennen dat Timosjenko erg ziek is en geen goede medische behandeling krijgt. Timosjenko zelf wil alleen behandeld worden door artsen die niet in overheidsdienst zijn.

Tegenover het persbureau AFP verklaarde de directie van de Kravstjanivska-gevangenis zaterdagmorgen dat Timosjenko wel degelijk heeft ingestemd met haar overplaatsing. "Nadat zij het advies van de Duitse dokters heeft gekregen, gaf Timosjenko te kennen dat zij naar het ziekenhuis overgeplaatst wilde worden.


De Moederlandpartij stelde daar tegenover ''te vermoeden'' dat die overplaatsing tegen haar zin is gebeurd. "Waarom werd ze anders 's avonds laat overgeplaatst, volgens de aloude Sovjet-traditie?" De Duitse artsen zouden bovendien de autoriteiten hebben aangeraden om haar in een gespecialiseerde kliniek voor rugklachten te behandelen en niet in een algemeen ziekenhuis.

Een gevangenismedewerker verklaarde zaterdagmorgen tegenover het persbureau Interfax-Oekraïne dat Timosjenko alleen mondeling heeft ingestemd, maar voegde er aan toe dat de Oekraïense wetgeving toestaat dat een gevangene tegen zijn of haar wil medicijnen toegediend mag worden.

Bron: Kyiv Post, Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: