dinsdag 24 april 2012

Timosjenko in hongerstaking om klappen

Joelia Timosjenko is in hongerstaking gegaan uit protest tegen haar behandeling in de Kavsjanisvka-gevangenis in Charkiv. Zij zou geslagen zijn door bewakers toen ze afgelopen vrijdagavond weigerde mee te werken aan overplaatsing naar een ziekenhuis. Dat heeft Timosjenko's advocaat Sergei Vlasenko dinsdag meegedeeld. Volgens de advocaat zit zij vol blauwe plekken. "Er zit een hele grote blauwe plek op haar buik, ook vier dagen nadat zij is geslagen", aldus Vlasenko.

Timosjenko werd vrijdagavond laat naar een ziekenhuis in Charkiv gebracht. Tegen haar zin, zegt de advocaat - met haar instemming, aldus de gevangenisdirectie in eerste instantie. Feit is dat de oud-premier medische behandeling weigerde en al na twee dagen weer naar de gevangenis werd gebracht.

De autoriteiten ontkennen de beschuldiging dat Timosjenko is mishandeld. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt in een commentaar: "Zij pakte haar spullen, kleedde zich aan, ging op bed liggen en zei: 'Ik ga nergens naar toe'. De wet staat gevangenispersoneel toe om toch door te zetten. De bewakers tilden haar op, droegen haar in een auto en namen haar mee naar het ziekenhuis."

Bronnen: Reuters, Kyiv Post

Geen opmerkingen: