donderdag 12 april 2012

Weinig hoop op eerlijke verkiezingen

Er is weinig vertrouwen onder de bevolking dat de parlementsverkiezingen van 28 oktober eerlijk gaan verlopen. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van de Ilko Koesjeriv Stichting voor Democratische Initiatieven. Directeur Irina Bekesjkina legde op een persconferentie uit dat slechts 30 procent van de ondervraagden vertrouwt op eerlijke verkiezingen.

Voor 24 procent staat zonder meer vast dat de verkiezingen niet eerlijk verlopen, terwijl 37,1 procent verwacht dat er met de uitslagen gesjoemeld gaat worden. Deze opinie is overigens in lijn met eerdere peilingen voorafgaand aan verkiezingen.

Volgens Bekesjkina staat het voor veel mensen wel vast dat ze er niets aan kunnen veranderen en dat het eigenlijk niet uitmaakt of ze nu wel of niet gaan stemmen. "De meerderheid gelooft dat alles na de verkiezingen nog net zo is als nu. Deze pessimistische houding zit diep bij de Oekraïense bevolking en daar moeten we echt verandering in gaan brengen. Als iedereen maar gelooft dat er niets verandert, dan verandert er ook niets." Slechts één of de zeven ondervraagden denkt door te gaan stemmen invloed uit te kunnen oefenen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: