vrijdag 27 april 2012

Ruim 100.000 handtekeningen Timosjenko-petitie

Ruim 100.000 Oekrainers hebben een petitie ondertekend waarin de parlementaire vergadering van de Raad van Europa wordt opgeroepen om oud-premier Joelia Timosjenko en haar toenmalige minister Joeri Loetsenko als politieke gevangenen aan te merken. De petitie is deze week overhandigd aan de commissie die de situatie die de gang van zaken in Oekraine nauwlettend in de gaten houdt.

Vice-voorzitter Jevgen Soeslov van Voorwaarts Oekraine (de partij van Natalia Korolevska) en tevens lid van de parlementaire vergadering, sprak met voorzitter Jean-Claude Mignon van de Raad van Europa over de recente gebeurenissen rond Timosjenko.

Volgens Soeslov werd in Straatsburg verrast gereageerd op de betrokkenheid van zoveel Oekrainers bij de mensenrechten in hun land. "Van opinieleiders tot mensen die niets van doen hebben met politiek, allemaal willen ze dat de autoriteiten in hun land stoppen met het vervolgen van hun politieke tegenstanders. Dat legt meer gewicht in de schaal dan een oproep van alleen vooraanstaande politici."
De parlementaire vergadering van de Raad van Europa, waarvan ook Oekraine lid is, veroordeelde de gang van zaken rond Timosjenko en Loetsenko eind januari. Daarbij werden sancties in het vooruitzicht gesteld als de autoriteiten beide oud-ministers de hen opgelegde gevangenisstraffen uit laten zitten.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: