zondag 30 juni 2024

'Zes gedode Russen tegenover een Oekraïner'

Tegenover elke gesneuvelde Oekraïense soldaat staan volgens president Volodimir Zelenski zes gedode Russen. Hij zegt dit in een interview met The Philadelphia Inquirer. 'Eerder was dat 1 op 4, maar nu aan het front in Charkiv en bij Pokrovsk is dat 1 op 6.' 

Wat dat inhoudt, kan iedereen op z'n vingers natellen. Rusland heeft volgens Oekraïense inschattingen inmiddels 542.700 soldaten verloren, dood of zwaargewond. Gisteren verloren de Russen opnieuw 1.140 manschappen. Deel de aantallen door zes en het is duidelijk dat de verliezen aan Oekraïense kant ook aanzienlijk zijn. 

Rusland maalt daar minder om, zegt Zelenski. Het is niet alleen een land met een veel grotere bevolking, maar het land hecht ook weinig aan mensenlevens. Wat voor de Russische president Vladimir Poetin wel telt, is dat hij het volk niet tegen zich moet krijgen. 'Een ontevreden bevolking is als een 'kernwapen' voor Poetin.'

Bron: Oekrajinska Pravda

'Poetin's plan B is Westen verzwakken'

De Russische president Vladimir Poetin gokt er op dat hij het Westen kan verzwakken nu hij er niet in is geslaagd om Oekraïne te overrompelen. In een interview met de Duitse tv-zender n-tv zegt de voormalige secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen dat hij vreest voor een langdurige oorlog. 

'Poetin's plan A om heel Oekraïne in een paar dagen tijd in handen te krijgen is mislukt. Zijn plan B is nu om er een bevroren conflict te maken, in de hoop dat het Westen de moed op enig moment opgeeft en hij in ieder geval Oost-Oekraïne in handen heeft.'

De voormalige topman van de NAVO verwacht dat de oorlog in Oekraïne in ieder geval tot het einde van dit jaar doorgaat, omdat Poetin hoopt dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen 'op een of andere manier positief voor hem uitpakken'. Voorspellen wanneer de oorlog eindigt, is volgens Rasmussen niet te doen.

Rasmussen meent dat 2025 een beslissend jaar wordt. 'Als we de Oekraïners alles geven wat ze nodig hebben, niet alleen om te overleven maar ook om de oorlog te winnen, dan is de kans groot dat ze de Russen het land uit kunnen werken.'

Een recente peiling heeft uitgewezen dat de Europese bevolking nog altijd vierkant achter Oekraïne staat, maar dat slechts een op de tien een Oekraïense overwinning op Rusland verwacht.

Bron: European Pravda

106 Oekraïense dorpen aangevallen op zaterdag

Rusland heeft gisteren aanvallen uitgevoerd op 106 dorpen en 181 objecten (vooral energievoorzieningen) in acht Oekraïense provincies. Daarbij werden mortieren, tanks en drones ingezet, maar ook raketten en bommenwerpers. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie vanochtend. 

Bij een raketaanval op het stadje Vilnjansk werden gistermiddag zeven inwoners gedood, waaronder twee kinderen. Onder de 43 gewonden waren ook negen kinderen. In de provincie Zaporizja is voor vandaag een dag van rouw afgekondigd. 

In de provincie Donetsk vielen gisteren acht doden bij Russische aanvallen. Drie in Zaritsjne. De andere slachtoffers vielen in New-York, Koerachivka, Kostjantinivka, Pivnitsje en Slovjansk. Ook waren er veertien gewonden. 

Vrijdag vielen in het dorp New-York vier doden toen een flatgebouw werd geraakt door een Russische raket. Het officiële dodental in de provincie Donetsk staat inmiddels op 2.041. Daarbij zijn de (talloze) slachtoffers in Marioepol en Volnovatsja niet meegerekend.

Bron: Oekrajinska Pravda

OVSE beticht Rusland van genocide in Oekraïne

De parlementaire vergadering van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, heeft op de eerste dag van het zomercongres in Boekarest een motie aangenomen waarin Rusland wordt beschuldigd van genocide op de Oekraïense bevolking. Ook wordt in de motie aangegeven dat dekolonisatie van de Russische Federatie gezien wordt als 'een noodzakelijke voorwaarde voor het bereiken van een duurzame vrede'.

De motie roept alle 53 lidstaten van de OVSE op om mee te helpen om de Krim en de andere door Rusland bezette gebieden van Oekraïne door achter het vredesplan van president Volodimir Zelenski te staan. Er moet een apart tribunaal komen om Rusland ter verantwoording te roepen en onderzoek te doen naar oorlogsmisdaden als moord, marteling en verkrachting door Russische soldaten.

Verder moet een internationale coalitie zich gaan inzetten voor het terugbrengen van Oekraïense kinderen die naar Rusland zijn ontvoerd en voor het terugbrengen van gevangen genomen soldaten en burgers. 
De Russische Federatie is een van de 53 lidstaten van de OVSE. Er is sinds 2014 al veel te doen geweest over de deelname van Russische militairen aan waarnemingsmissies van de OVSE in het oosten van Oekraïne. De Russen werden door Oekraïne vooral gezien als spionnen. 

Bron: Oekrajinska Pravda

    zaterdag 29 juni 2024

    Orbán ontmoet Zelenski onder Europese druk

    De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft komende week een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, in een poging om de verstandhouding tussen beiden te verbeteren. Helemaal van harte gaat dat niet, want er zou tijdens de EU-top in Brussel afgelopen donderdag en vrijdag de nodige druk zijn uitgeoefend op Orbán. 

    'Ik heb zelf meerdere keren gezegd dat Orbán naar Oekraïne zou moeten gaan om met Zelenski te praten', heeft een niet nader genoemde regeringsleider van een van de EU-landen verklaard tegenover de nieuwssite European Pravda. Mogelijk heeft de ontmoeting tussen Orbán en Zelenski plaats in Oekraïne. 

    Orbán zou vooral onder druk zijn gezet door de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Hongarije neemt vanaf maandag voor een half jaar het voorzitterschap van de Europese Unie op zich. Daar past geen wrijving bij met een aanstaand lid van de Europese Unie. Orbán en Zelenski hebben elkaar al eens ontmoet in Brussel, wat een ongemakkelijk schouwspel opleverde. 

    Hongarije doet voortdurend moeilijk over de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie en de NAVO. Er zijn al langere tijd strubbelingen tussen beide landen, onder meer omdat Hongarije vindt dat de Hongaarse minderheid in de Oekraïense provincie Transkarpatië rechten worden onthouden.

    Bron: European Pravda

    Zeven doden in Vilnjansk, waaronder kinderen

    Bij een Russische raketaanval zijn vanmiddag zeven inwoners van Vilnjansk om het leven gekomen, waaronder twee kinderen. Ook zijn er achttien gewonden. De raketaanval was gericht tegen wat wordt omschreven als 'kritische infrastructuur', wat doorgaans neerkomt op een energiecentrale of een transformatorstation. 

    Ook werden een winkel en meerdere woningen en flatgebouwen beschadigd. Vilnjansk ligt in de provincie Zaporizja, niet ver van de frontlijn. Voor het uitbreken van de oorlog telde het stadje zo'n 13.000 inwoners. Gouverneur Ivan Fedorov van Zaporizja reageerde woedend op deze raketaanval 'midden op de dag in een weekend, in het centrum van het stadje waar geen enkel militair doelwit te vinden is en mensen genoten van hun weekend'.

    Bron: Oekrajinska Pravda

    Strafrechtelijk onderzoek naar generaal Sodol

    Er komt een strafrechtelijk onderzoek dat moet uitwijzen of het generaal Joeri Sodol te verwijten valt dat het Russische leger vorige maand in korte tijd veel terreinwinst kon boeken bij de inval in de Oekraïense provincie Charkiv. Volgens Bohdan 'Tavr' Krotevitsj, de commandant van de Azov-brigade van de Nationale Garde, is dat wel het geval. 

    Hij beschuldigt generaal Sodol van plichtsverzuim, incompetentie en hij wil zelfs dat onderzoek wordt gedaan naar mogelijke collaboratie met de vijand. Krotevitsj zegt daarvan bewijzen te hebben. Hij is bereid daarover een officiële verklaring af te geven. De argumentatie van Krotevitsj is kennelijk dusdanig sterk dat president Volodimir Zelenski aan de kant heeft gezet en vervangen door Andrii Hnatov. 

    Het Russische grondoffensief in Charkiv begon op 10 mei. De Russen rukten razendsnel op en namen deels bezit van het stadje Vovtsjansk dat inmiddels volledig in puin ligt door de aanhoudende gevechten. Anderhalve maand na de inval wordt er nog altijd gevochten, maar inmiddels is sprake van een patstelling op 50 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Charkiv, in omvang de tweede stad van Oekraïne.

    Bron: Oekrajinska Pravda

      Wit-Rusland voelt zich 'bedreigd' door Oekraïne

      Wit-Rusland maakt vanmorgen melding van toenemende spanningen aan de grens. Het Oekraïense leger zou troepen verzamelen langs de grens met het buurland, er worden landmijnen gelegd en verdedigingswerken gemeld. Het Wit-Russische ministerie van Defensie noemt de situatie 'ingewikkeld', maar er worden geen provocaties van Oekraïense kant gemeld.

      Volgens onderminister Pavel Moeraveiko van Defensie, tevens de stafchef van het Wit-Russische leger 'verandert de situatie van dag tot dag, maar het wordt er niet beter op. Ook spreekt ook van 'onterechte en tot dusver onverklaarbare' activiteiten aan de andere kant van de grens. Speciale eenheden van het Oekraïense leger zouden zijn aangekomen in de stad Ovroetsj in de grensprovincie Zjitmir. Ze zouden onder meer beschikken over zware artillerie.

      Van Oekraïense kant wordt gezegd dat het juist Wit-Rusland is dat de spanningen aan de grens opvoert met de beschuldiging dat Oekraïne een aanval op het buurland voorbereidt. 'Al zeker een week komt Rusland met allerlei wilde verhalen die gretig worden verspreid door de Wit-Russische grensbewaking', zegt woordvoerder Andrii Demtsjenko van de Oekraïense grensbewaking. 'Het is juist Wit-Rusland dat een bedreiging vormt, terwijl wij de handen vol hebben om ons land tegen de Russen te beschermen.'

      Bronnen: RBC-Ukraine, Oekrajinska Pravda

      vrijdag 28 juni 2024

      Meetstation kerncentrale Zaporizja uitgevallen

      Een meetstation voor radioactieve straling op zo'n zestien kilometer van de kerncentrale Zaporizja is uitgeschakeld bij een beschieting, waarvan onduidelijk is wie daarvoor verantwoordelijk is. De internationale atoomwaakhond IAEA maakt er vandaag melding van en zegt dat waarnemers afgelopen week geregeld explosies op enige afstand van de kerncentrale hebben gehoord. 

      Nog slechts vier van de veertien meetstations zijn operationeel volgens de IAEA. De meeste zijn uitgevallen door stroomuitval, niet door het voortdurende oorlogsgeweld in de buurt van Europa's grootste kerncentrale. 'Het verlies van een meetstation heeft niet direct gevolgen voor de veiligheid van de kerncentrale, maar het draagt wel bij aan de voortdurende verslechtering van de situatie. Dat baart ons ernstig zorgen', meldt de IAEA.

      De kerncentrale bij de stad Enerhodar is sinds maart 2022 in handen van het Russische leger. De exploitatie is overgenomen van Rosatom. Er zijn nog wel de nodige Oekraïense medewerkers aanwezig, maar het ontbreekt aan de broodnodige deskundigheid om met kernenergie om te gaan. Dat heeft er voor gezorgd dat noodzakelijke reparaties en inspecties achterwege blijven. 

      De kerncentrale is buiten werking, maar het is wel van het grootste belang dat de splijtstoffen in de zes reactoren gekoeld blijven. De recente aankondiging van de Russische president Vladimir Poetin dat de kerncentrale van Zaporizja baart grote zorgen. Het gebrek aan deskundigheid kan een kernramp tot gevolg hebben. 

      Bron: Oekrajinska Pravda

      VS, Oekraïne en Israel onderhandelen over Patriots

      De Verenigde Staten, Israel en Oekraïne onderhandelen over de overdracht van acht Patriot luchtverdedigingssystemen. Dat meldt de Financial Times op basis van vijf goedgeïnformeerde bronnen. Het zou gaan om Patriots van het type M901 PAC-2 die meer dan dertig jaar oud zijn en toch al op de nominatie staan om door Israel afgedankt te worden. 

      De onderhandelingen met Israel zouden worden gevoerd door de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba en zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken.

      De Patriots waarover Oekraïne nu al beschikt zijn van het jongeren type PAC-3, en volgens door de Financial Times geraadpleegde experts zijn die volledig compatibel met de PAC-2. Israel beschikt over een flinke voorraad raketten voor de PAC-2 Patriots. Deze luchtverdedigingsraketten zijn zwaarder en hebben een groter bereik. Daarmee zou Oekraïne heel goed Russische vliegtuigen kunnen onderscheppen die nu op grote schaal glijbommen afwerpen boven steden en militaire doelen langs de frontlijn.

      Israel heeft tot nu toe geweigerd om de Patriots af te staan. Dat heeft vooral te maken met de situatie in Syrië waar de Israëlische luchtmacht door Iran aangestuurde milities aanval en waar Rusland een flinke vinger in de pap heeft. In 2022 deed de Oekraïense ambassade een officieel verzoek aan de Israëlische regering om Oekraïne aan luchtverdediging te helpen.

      Bron: European Pravda

      donderdag 27 juni 2024

      Rogozin wil Oekraïne 'tot de grond toe afbranden'

      De door Rusland aangestelde leider van het bezette deel van de provincie Zaporizja vindt dat het 'tijd wordt om Oekraïne tot de grond toe af te branden' zodat 'er niets van over is'. Er kan volgens Dmitri Rogozin geen sprake zijn van een wapenstilstand. Want 'een wapenstilstand, laat staan een vreedzaam einde van de speciale operatie komt neer op een zekere dood voor onze kinderen en kleinkinderen'.

      Rogozon is niet de eerste de beste, want hij was algemeen directeur van het ruimtevaartbedrijf Roscomos, vicepremier en de Russische ambassadeur bij de NAVO. 

      Rogozin reageerde op drie moties die gisteren werden aangenomen door de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. In een van de moties wordt vastgesteld dat Rusland genocide pleegt door de culturele geschiedenis en identiteit van Oekraïne te vernietigen. De motie houdt ook een veroordeling in van de systematische 'Russificatie' van de bevolking in de door Rusland bezette Oekraïense gebieden, waarmee al in 2014 werd begonnen op de Krim en in de oostelijke Donbas. Inmiddels zijn al zo'n 2.000 cultuurhistorische gebouwen en plekken vernield door de Russen.

      Bron: The Kyiv Independent, foto: Space.com

      30.000 'nieuwe' Russen wacht het front in Oekraïne

      Meer dan 30.000 nieuwe Russen zijn door de autoriteiten opgepakt en moeten het leger in. Al een derde daarvan zou inmiddels naar Oekraïne gestuurd om daar te vechten. Het hoofd van de Russische Onderzoekscommissie Alexander Bastrikin doet niet geheimzinnig over wat de mannen te wachten staat die recent een Russisch paspoort hebben gekregen, maar die niet van plan waren om het leger in te gaan.

      'Volgens onze Grondwet wacht ook nieuwe Russische staatsburgers de dienstplicht. Als ze daar niet aan willen voldoen, dan worden ze vastgezet en alsnog ingelijfd in het leger', verklaarde Bastrikin tegenover het Russische persagentschap Interfax. De mannen worden volgens Bastrikin naar de voorste linies gestuurd om loopgraven en verdedigingswerken te maken. 'Daarvoor hebben we sterke mannen nodig.'

      Het is bekend dat de Russische politie regelmatig langs gaat in fabrieken waar veel arbeidsmigranten werken. Ze krijgen een oproep om het leger in te gaan of worden meegenomen naar een recruteringsbureau. Arbeidsmigranten zonder Russisch paspoort wordt beloofd dat ze dat paspoort krijgen als ze een contract tekenen met het ministerie van Defensie.

      Bron: Oekrajinska Pravda

      woensdag 26 juni 2024

      Engelse taal krijgt officiële status in Oekraïne

      De Engelse taal heeft voortaan een officiële status in Oekraïne. President Volodimir Zelenski heeft een wetsvoorstel ondertekend waarin is vastgelegd dat voor een diverse overheidsfuncties een vloeiende beheersing van de Engelse taal verplicht wordt. Het gaat dan om burgemeesters, legerofficieren, openbare aanklagers, douanebeambten, schooldirecteuren en leraren in het hoger en wetenschappelijk onderwijs en ziekenhuisdirecteuren. 

      Ook voor andere overheidsfuncties en in het onderwijs wordt er op aangedrongen om de Engelse taal machtig te zijn. Dat geldt voor medewerkers van hulpdiensten die ook grensoverschrijdend bezig zijn. Overheidspersoneel dat zich op eigen initiatief de Engelse taal machtig maakt, kan voortaan rekenen op een toeslag van 10 procent op het salaris. 

      Aanvankelijk was in het wetsvoorstel sprake van het in het Oekraïens ondertitelen van Engelstalige films in plaats van nasynchronisatie. Dat zou vanaf 2027 het geval moeten zijn. Er kwam echter veel verzet, een petitie tegen dit voornemen werd door 25.000 Oekraïners ondertekend. Het parlement besloot daarop om deze passage uit het wetsvoorstel te halen. Wel krijgen bioscopen overheidssubsidie als ze Engelstalige films gaan vertonen.

      Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

      Eerste stap Oekraïne en Moldavië richting EU

      De eerste fase van een mogelijke toetreding van Oekraïne en Moldavië tot de EU is van start gegaan. Volgens GroenLinks-PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten is het daarom 'een slechte dag' voor de Russische president Vladimir Poetin. 'Dat is al een goede reden om hier voor te zijn en enthousiast mee aan de slag te gaan.'

      Gisteren begonnen de eerste toetredingsgesprekken met Oekraïne en Moldavië. In aanloop daarnaartoe hebben alle EU-lidstaten hun goedkeuring uitgesproken over de start van de onderhandelingen. Lange tijd verzette Hongarije zich echter tegen de toenadering van de twee landen, maar het land staakte dat verzet afgelopen week.

      Het kan nog jaren duren totdat de twee landen definitief onderdeel worden van de Europese Unie. Bij veel tussenstappen en -akkoorden moeten alle andere lidstaten ook weer hun goedkeuring geven. Ook zitten andere landen, zoals Turkije, soms al tientallen jaren in de wachtkamer te wachten tot toetreding. Ook Reuten verwacht dat het nog lang kan duren voor Moldavië en Oekraïne. 'Het gaat nog heel lang duren en dat weten deze landen zelf ook.' 

      Volgens Reuten doen de landen wel hun best om lid te kunnen worden. Ook denkt de Europarlementariër dat de twee landen een aanwinst kunnen zijn voor de Europese Unie. 'Als Europese Unie staan we sterker in een steeds meer instabiele wereld. Bovendien hebben de landen – zeker Oekraïne – ons ook economisch best wat te bieden.' Reuten verwijst daarbij onder meer naar het belang van de landbouw in Oekraïne. 'Zij hebben veel landbouwgrond, wij hebben de technologie. Dat kunnen we goed combineren.' 

      Ook kijkt Reuten naar de defensie-industrie in Oekraïne, die nu voornamelijk met buitenlandse steun overeind wordt gehouden. 'We kunnen veel leren van de Oekraïners op het gebied van het opkrikken van de defensie-industrie. Dat moeten we zelf ook doen in Europa, dus daar zijn tal van voordelen uit te halen.' 

      De Europarlementariër vindt het ook belangrijk om de basis van de EU terug te halen. 'We zijn ooit begonnen met de Europese samenwerking om een grootse zone van vrijheid en democratie in de wereld te creëren. Deze landen willen daar graag bij horen, dat is een enorm compliment. Daarin moeten we die landen steunen.'

      Met veel gejuich zal de start van de toetredingsgesprekken niet worden ontvangen in het Kremlin. Volgens Reuten is het 'een slechte dag' voor de Russische president Vladimir Poetin. 'Dat is al een goede reden om hier voor te zijn en enthousiast mee aan de slag te gaan.' De politicus haalt ook aan dat Poetin altijd beweerde dat hij met zijn invasie van Oekraïne wilde voorkomen dat de NAVO, maar ook de EU zou uitbreiden.

      Bron: BNR Nieuwsradio

      VS en Rusland bellen weer over oorlog Oekraïne

      De defensieministers van Rusland en de Verenigde Staten hebben telefonisch met elkaar gesproken over de oorlog in Oekraïne. De laatste keer dat een soortgelijk gesprek plaatsvond was ruim een jaar geleden. Het telefoongesprek volgde enkele dagen na een aanval op de Krim met mogelijk Amerikaanse raketten, die de verhoudingen op scherp heeft gezet.

      Wat de Amerikaanse minister Lloyd Austin en zijn Russische tegenhanger Vladimir Beloöesov precies hebben besproken, heeft het Pentagon zoals gebruikelijk niet bekendgemaakt. Het kantoor van het ministerie van Defensie zegt alleen dat de twee het hebben gehad over 'het belang van open communicatielijnen'.

      Het Russische ministerie van Defensie zegt op Telegram dat het gesprek op verzoek van Amerika plaatsvond, en dat er 'van gedachten is gewisseld' over de oorlog in Oekraïne. 'Beloöesov heeft op het gevaar gewezen van verdere escalatie door de voortdurende levering van Amerikaanse wapens aan Oekraïne.'

      Rusland heeft de Verenigde Staten herhaaldelijk veroordeeld voor hun militaire steun aan Oekraïne. Kyiv mag van Washington sinds kort ook doelen tot zo'n 100 kilometer in Rusland bestoken met Amerikaanse langeafstandsraketten.

      De Krim is overigens Oekraïens grondgebied. Rusland annexeerde het gebied weliswaar in 2014 illegaal en beschouwt het als Russisch, maar internationaal wordt dat nauwelijks erkend en volgens het internationaal recht is het schiereiland Oekraïens.

      Bij de aanval van zondag kwamen volgens het lokale bestuur vijf mensen om het leven. Oekraïne heeft nog niet gereageerd. Het Kremlin gaf de Verenigde Staten de schuld en dreigde met 'consequenties'. De Amerikaanse minister Austin zei op zijn beurt dat Oekraïne zelf beslist over welke doelen het aanvalt.

      Twee dagen later heeft hij zijn Russische tegenhanger gebeld, waarmee Austin de radiostilte van een jaar doorbrak. Het was de eerste keer dat de twee elkaar spraken. Voorheen had Austin contact met Beloöesovs voorganger, Sergej Sjojgoe. Hij werd onlangs na twaalf jaar dienst door Poetin aan de kant geschoven.

      Bron: NOS

      vrijdag 21 juni 2024

      VS geven Oekraïne voorrang bij wapenleveranties

      De Verenigde Staten gaan Oekraïne voorrang geven bij de levering van Patriot-luchtverdedigingsraketten. De zendingen naar andere landen worden voorlopig uitgesteld, zodat Oekraïne voldoende voorraad kan opbouwen. 
      Dat heeft de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de VS bekendgemaakt. John Kirby zei gisteren dat het 'een moeilijke maar noodzakelijke beslissing was op dit sleutelmoment in de oorlog'. Kirby verwacht dat de nieuwe leveringen aan het eind van zomer in Oekraïne aankomen.

      'Alles wat ze nodig hebben, zal naar Oekraïne gaan', zei president Joe Biden eerder deze week. Zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski zei dankbaar te zijn voor de raketten, die bedoeld zijn om burgers en steden te beschermen tegen Russische aanvallen.

      Taiwan is het enige land dat is uitgezonderd van het nieuwe leveringsbeleid, waarschijnlijk vanwege de toenemende dreiging vanuit China. Washington probeert daarnaast andere landen over te halen om bestaande raketsystemen aan Oekraïne over te dragen. De Roemeense president Klaus Johannis reageerde daar positief op en beloofde gisteren een extra Patriot-systeem naar Oekraïne te sturen.

      Spanje en Griekenland geven geen gehoor aan de Amerikaanse oproep, net als Polen. Dat land zegt de luchtverdedigingsraketten zelf nodig te hebben, om de overslagpunten van westerse wapens voor Oekraïne te beveiligen.

      De mededeling uit Washington kwam nadat Rusland in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw een grote luchtaanval had uitgevoerd op de energievoorziening van Oekraïne. De Russen vielen aan met raketten en drones die waren gericht op vier provincies: Vinnytsja in het westen, Dnipropetrovsk in het zuiden, de Donbas in het oosten en de provincie Kyiv. Zeven werknemers van elektriciteitscentrales raakten gewond.

      Bron: NOS

      ISW: Rusland kan deze oorlog niet winnen

      Rusland kan de oorlog in Oekraïne niet winnen en gaat vrijwel zeker verliezen als het Westen alles uit de kast haalt om het Kremlin een halt toe te roepen.  Vladimir Poetin mag nog zoveel dreigementen uiten aan het Westen, inclusief het inzetten van kernwapens, maar volgens het Institute for the Study of War (ISW) wint hij er de oorlog niet mee.

      Met zijn bezoek aan Noord-Korea deze week probeerde de Russische president duidelijk te maken aan de bondgenoten dat ze daar niet in zullen slagen. Maar afgelopen weekeinde hebben diezelfde bondgenoten juist enkele belangrijke stappen ondernomen om tot een gezamenlijke strategie te komen op de vredesconferentie in Zwitserland. 

      Bovendien wist Oekraïne op 13 juni veiligheidsgaranties voor de komende tien jaar te krijgen van de Verenigde Staten en Japan, terwijl een aantal landen hun steun aan Oekraïne nog maar weer eens bevestigden tijdens de G7-top en de internationale contactgroep voor de verdediging van Oekraïne.

      Bron: ISW

      donderdag 20 juni 2024

      Stad Zaporizja krijgt een ondergrondse school

      De stad Zaporizja krijgt een eerste ondergrondse school waar tegelijkertijd 500 kinderen veilig de lessen kunnen volgen en omdat in 'ploegen' les wordt gegeven kan zelfs het dubbele aantal er terecht. Het is de bedoeling dat de school aan het begin van het nieuwe schooljaar op 1 september in gebruik wordt genomen.

      Het wordt de zesde ondergrondse school in de provincie Zaporizja. Begin april kwam de eerste ondergrondse school in Oekraïne gereed, in de stad Charkiv. Daar krijgen 900 scholieren veilig les.
      De school in Zaporizja wordt onderdeel van het Sitsjovii Collegium dat bekend staat een van de beste scholen in de regio. Er gaan nu bijna 400 kinderen naar deze school, waarvan de helft digitaal de lessen volgt omdat er nu geen bescherming aanwezig is tegen Russische aanvallen. 

      'We zijn erg blij dat de overheid ons helpt en kinderen de mogelijkheid biedt om veilig naar school te gaan', zei schooldirecteur Valentina Jershova bij het officiële startsein voor de bouw van de ondergrondse school. Het stadsbestuur van Zaporizja wil voor elkaar zien te krijgen dat 50.000 leerlingen veilig aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen. 

      Bron: Oekrajinska Pravda, foto: stadsbestuur Zaporizja

      Roemenië staat Patriot-systeem af aan Oekraïne

      Roemenië geeft toch een Patriot luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne. Er was de nodige discussie over, met de nodige voors en tegens, maar vandaag besloot de Nationale Veiligheidsraad onder leiding van president Klaus Johannis toch door te zetten. Roemenië bezit vier Patriots. Door er een van af te staan aan Oekraïne kan daar veel leed worden voorkomen.

      'Gezien de aanzienlijke escalatie van de situatie in Oekraïne door de voortdurende grootschalige Russische aanvallen op burgers en de infrastructuur, voor al die voor de energievoorziening, en de gevolgen van deze situatie voor de regio, ook voor de veiligheid van Roemenië, hebben de leden van de Veiligheidsraad in nauwe samenwerking met de bondgenoten besloten een Patriot over te dragen aan Oekraïne.'

      'De overdracht is op de voorwaarde dat ons land in gesprek blijft met de bondgenoten, in het bijzonder de Verenigde Staten, om een zelfde of een vergelijkbaar luchtverdedigingssysteem te krijgen voor ons nationale luchtruim.'

      Bron: Oekrajinska Pravda

      woensdag 19 juni 2024

      Rjabkov: 'Uitgesloten dat Oekraïne NAVO-lid wordt'

      Het is uitgesloten dat Oekraïne lid wordt van de NAVO. Dat zegt de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov in een interview met het staatspersbureau TASS. Rjabkov reageert op opmerkingen van secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO dat Oekraïne deel gaat uitmaken van het militaire bondgenootschap als de oorlog met Rusland is gewonnen. 'Dit gaat dus nooit gebeuren.'

      'Ik hoop dat Stoltenberg dat begrijpt. Hij weet beter dan ik wat er in 2008 is gebeurd toen de leiders van de NAVO-landen zeiden dat Oekraïne lid zou worden', aldus Rjabkov. 'Dat was een belangrijke bijdrage aan de crisis waarmee we vandaag de dag te maken hebben. Als de NAVO-lidstaten daar niets van geleerd hebben en weer in dezelfde val trappen, dan zullen ze nog meer ellende over zichzelf afroepen.'

      Bron: TASS

      'Terugkeer naar Oekraïne met zachte dwang'

      Het zal nog niet meevallen om de naar het buitenland gevluchte Oekraïners terug te halen, zegt minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba. Daarbij is het belangrijk om de juiste woorden te vinden en niet te veel aan te dringen op terugkeer, omdat dit averechts kan werken. Daar komt bij dat de Oekraïense vluchtelingen na meer dan twee jaar oorlog hun weg hebben gevonden in het gastland. 

      Ze hebben werk gevonden, zich aangepast aan een andere leefwijze. In veel landen is bovendien sprake van een tekort aan arbeidskrachten, zodat de Oekraïense vluchtelingen extra welkom zijn. Terwijl landen Oekraïners wel willen bewegen om terug te keren, is er volgens minister Koeleba weinig speelruimte. 

      'We moeten ze zien te overtuigen dat het mogelijk is om in Oekraïne te leven, zich te ontwikkelen en dat hun kinderen een toekomst hebben in ons land.' Wel is er extra aandacht nodig voor de mensen die geen plek meer hebben om naar terug te keren of wegens ziekte of ouderdom aangewezen zijn op familieleden. 

      Lastiger is het waar het gaat om dienstplichtige mannen. Met Polen wordt gesproken over maatregelen om hun terugkeer naar Oekraïne te bevorderen. Niet door ze op te pakken en terug te sturen, maar bijvoorbeeld wel door hun werkvergunning of uitkering in te trekken. Litouwen overweegt hetzelfde te doen. Oekraïne heeft intussen besloten geen paspoorten meer te verstrekken aan dienstplichtige mannen die in het buitenland verblijven.

      Bron: RBC-Ukraine

      Mening over Oekraïne kachelt achteruit in Polen

      In de afgelopen twee jaar zijn de Polen in bijna alle opzichten minder positief gaan denken over de bijna
      1 miljoen Oekraïense vluchtelingen in hun land. Dat geldt zeker voor de uitkeringen die ze ontvangen van de Poolse overheid, zoals blijkt uit een peiling van twee universiteiten. Die moeten omlaag, vindt 95 procent van de deelnemers aan het onderzoek. 

      Recent werd de verblijfsstatus van de Oekraïense vluchtelingen verlengd, maar slechts 17 procent van de Poolse bevolking vindt dat dit onbeperkt mag zijn. Een jaar geleden was dat nog 37 procent, terwijl 61 procent vindt dat de Oekraïners na de oorlog naar hun land terug moeten keren. 

      Voor 72 procent geldt dat het Poolse belang voorop moet staan, ook nu er nog altijd een oorlog in Oekraïne gaande is. Het gaat dan met name om de concurrentie van Oekraïense boeren ten opzichte van hun Poolse collega's. Poolse boeren hebben afgelopen winter langdurig geprotesteerd aan de grens tegen te goedkope landbouwproducten uit het buurland. Slechts 15 procent van de ondervraagden vindt dat Oekraïne het volste recht heeft om landbouwproducten tegen een lagere prijs naar Polen te exporteren.

      In januari vorig jaar vond nog 62 procent van de Poolse bevolking dat Oekraïne beslist geholpen moest worden, maar inmiddels is dat nog maar 31 procent, oftewel in anderhalf jaar is die steun gehalveerd. Een op de vijf Polen vindt zelfs dat Oekraïne zichzelf maar moet zien te redden. 

      Bron: The Kyiv Independent

      Russische krijgsraden druk met dienstweigeraars

      De militaire rechtbanken in Rusland hebben de handen vol aan het berechten van dienstweigeraars. De nieuwssite Mediazona zegt dat het in totaal gaat om 10.025 strafzaken. In 9.059 daarvan betreft het ongeoorloofde afwezigheid bij een militaire eenheid, terwijl 627 zaken gaat om het weigeren een bevel van een  meerdere uit te voeren. Ook zijn 339 deserteurs bestraft.

      Voordat Rusland de mobilisatie afkondigde in het najaar van 2022 werden amper soldaten vervolgd wegens dienstweigering. Maar alleen al vorige maand werden 929 strafzaken behandeld, het merendeel vanwege ongeoorloofde afwezigheid. Over het algemeen legt de krijgsraad een voorwaardelijke straf op, zodat wetsovertreders naar het front gestuurd kunnen worden.

      Bron: Oekrajinska Pravda

      'Vechten om elk huis, elke straat in Vovtsjansk'

      In het stadje Vovtsjansk wordt om elk huis en elke straat gevochten. De gevechten gaan dag en nacht door, zegt militair gouverneur Oleh Sinjehoebov van de provincie Charkiv in een interview met het nieuwsagentschap Ukrinform. De rivier Vovtsja die dwars door het stadje loopt, vormt nu al twee weken ruwweg de scheidslijn tussen de Russische en Oekraïense troepen.
      'Onze soldaten zijn er op uit om zoveel mogelijk vijanden en hun wapens uit te schakelen. Ook zoeken ze naar betere uitgangsposities.'

      De situatie bij Koepjansk is volgens Sinjehoebov onveranderd. De Russische druk blijft aanhouden. De gouverneur meent dat Koepjansk voor de Russen belangrijker is dan het offensief in het noorden van zijn provincie. In beide gevallen hebben ze evenwel geen terreinwinst meer kunnen boeken. 'De situatie blijft gespannen en uitdagend. Omdat de Russen weten dat ze de druk op onze troepen moeten houden, brengen ze reserves vanuit Soemi en zelfs uit Cherson.'

      Bron: Oekrajinska Pravda

      dinsdag 18 juni 2024

      Rusland zet alles op alles om Borova te veroveren

      Het Russische leger voert de aanvallen op aan de rand van de provincie Loehansk om het dorp Borova in de aangrenzende provincie Charkiv te veroveren. Dat meldt de 3e Aanvalsbrigade van het Oekraïense leger. In een
      bericht op Telegram wordt gemeld dat de Russen tanks, verkenningsdrones en antiluchtdoelraketten inzetten. Er wordt ook melding gemaakt van  het gebruik van chemische wapens, zonder nadere toelichting. 

      De Russen willen de dorpen Tsjerneshtsjina en Pershotravneve veroveren om vervolgens bij Borova uit te komen. Borova werd in maart 2022 door het Russische leger ingenomen, maar later dat jaar wist Oekraïne het dorp terug te krijgen tijdens het grote tegenoffensief in de provincie Charkiv.

      'Dit is een van de plekken waar het hevigst wordt gevochten', laat de 3e Aanvalsbrigade weten. Volgens de onderzoekers van DeepState zet het Russische leger hier 10.000 soldaten in. Zowel de 3e Aanvalsbrigade als DeepState maken melding van grote verliezen bij de Russen, elke week 250 tot 400 soldaten. Toch slagen ze steeds in om voldoende reserves aan te voeren. 'De vijand gooit hele pelotons in de strijd', aldus de 3e Aanvalsbrigade. 

      Bron: The Kyiv Independent

      Acceptatie van homo's in Oekraïne blijft groeien

      De Oekraïners zijn in de loop der jaren aanzienlijk positiever gaan denken over de seksueel
      andersgeaarde medemens. In 2010 vond iets meer dan een kwart (28 procent) dat homo's 'zo mogen leven als ze zelf willen'. Daarmee was de acceptatie het laagst van alle Europese landen, met uitzondering van Rusland waar dat nog steeds zo is. 

      Inmiddels heeft ruim 70 procent van de Oekraïners homoseksualiteit geaccepteerd. Uit een peiling van het onderzoeksbureau KIIS blijkt zelfs een lichte groei van 3 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het zijn vooral jongeren die de omslag hebben gemaakt. Maar er is ook nog veel onverschilligheid tegenover homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenders. Van de ondervraagden blijkt dat bijna de helft (47,3 procent) die houding aanneemt. 

      Het homohuwelijk is nog ver weg in Oekraïne, te oordelen naar de geringe acceptatie onder de Oekraïners. Ruim een kwart (28,7 procent) is voorstander, een kwart (25,6 procent) is onverschillig en 35,7 procent is tegen het homohuwelijk. Er ligt al wel sinds maart vorig jaar een wetsvoorstel van parlementslid Inna Sovsoen van oppositiepartij Holos (Stem), maar dat is nog niet in behandeling genomen. 

      Dat seksueel anders geaarden meevechten in de strijd tegen de Russen wordt door 68,3 procent van de deelnemers aan de peiling als positief ervaren, terwijl 7,1 procent het maar niets vindt. De rest maakt het niet uit.

      Afgelopen zondag was de eerste homoparade, de Kyiv Pride, sinds het begin van de oorlog. Er waren strikte veiligheidsmaatregelen, met registratie vooraf en een ontmoetingsplaats en route die alleen bij de 500 deelnemers bekend waren. 

      Bron: The Kyiv Independent, foto: Euractiv

      Gratis EU-roaming voortaan ook in Oekraïne

      Oekraïense gebruikers van mobiele telefonie kunnen definitief gebruik maken van gratis roaming in de Europese Unie, waardoor het mogelijk is met de normale belbundel te bellen, te internetten of te sms'en. President Volodimir Zelenski heeft vandaag een wet ondertekend waarin dit geregeld is. 

      Op hun beurt kunnen ook inwoners van de Europese Unie gebruik maken van gratis roaming in Oekraïne. Sinds het uitbreken van de oorlog kunnen Oekraïners in de EU al gebruik maken van hun normale belbundel zonder extra kosten omdat ze vanuit het buitenland bellen of internetten. Gratis roaming geldt sinds 2017 in de Europese Unie.

      Bron: Oekrajinska Pravda

      Oekraïne krijgt 'Frankenstein' tanks van Rheimetall

      De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall gaat Oekraïne hybride Leopard-tanks leveren die worden voorzien van het 'state of the art' luchtverdedigingssysteem Skyranger-Frankenstein waarmee Russische raketten en drones uitgeschakeld kunnen worden. 

      Volgens Björn Bernhard, hoofd landsystemen van Rheinmetall, zijn er veel Leopard 1 gevechtstanks waarop prima een Skyranger met een 35 millimeter automatisch kanon geplaatst kan worden. De recent ontwikkelde Skyranger heeft sensors die een zicht van 360 graden bieden op het slagveld en waarmee drones uit de lucht geschoten kunnen worden.

      Bernhard kondigde dit aan bij de opening van een werkplaats van Rheinmetall in Oekraïne waarvan de locatie angstvallig geheim wordt gehouden. Het bedrijf repareert  daar Duitse tanks die aan het front schade hebben opgelopen. Daarmee wil Rheinmetall de tijd verkorten die nodig is om de tanks weer in gebruik te krijgen. 

      In eerste instantie was het dekbedoeling om alleen Marder pantserwagens te repareren en uit de tijd van de Koude Oorlog stammende Leopard 1 tanks. Rheinmetall wil echter ook de modernere Leopard 2 tanks gaan repareren in Oekraïne. Bernhard: "We zijn van plan om in Oekraïne actief te blijven. We houden het niet bij het leveren van materieel om daarna weer te vertrekken, maar we willen echt laten zien dat we achter Oekraïne staan.'

      Bron: Oekrajinska Pravda

      maandag 17 juni 2024

      Oekraïne maakt zich op om Krim terug te pakken

      Als Oekraïne de Krim terugverovert op de Russen, dan is de kans volgens Westerse experts groot dat de oorlog kan worden gewonnen. Oekraïne heeft in de afgelopen anderhalve maand vijftien Russische luchtverdedigingssystemen, vijftien radarstations en tien commandocentra op de Krim weten uit te schakelen. 

      Frederik Mertens, een analist van Den Haag Centrum voor Strategische Studies constateert dat de Krim kwetsbaar is en alleen nog maar kwetsbaarder wordt als Oekraïne eenmaal over F-16's beschikt, aldus Business Insider.

      'De Russen hebben relatief weinig bewegingsruimte op het schiereiland. Poetin is zowel politiek als militair veel kwijtgeraakt. Daardoor kan zelfs een beperkt aantal gevechtsvliegtuigen van groot belang zijn. En als de luchtverdediging op de Krim is straks volledig is uitgeschakeld, dan heeft Oekraïne de controle over de Zwarte Zee overgenomen', zegt Mertens. 

      Maria Snegovaja, senior onderzoeker bij het Center for Strategic and International Studies' Europa, Russia en Eurasia, meent dat 'Rusland het zich niet kan veroorloven om de Krim te verliezen', aangezien Oekraïne dan de Krim kan gebruiken bij toekomstige onderhandelingen. 

      Elina Beketova, een deskundige op het gebied van democratische ontwikkelingen bij het Center for European Policy Analysis, is er van overtuigd dat Oekraïne de controle over de Zwarte Zee kan opeisen en de Krim kan terugkrijgen. 'Het zal het einde van de oorlog betekenen.'

      Business Insider meent dat het vernielen van de Krimbrug 'zowel een strategische als een symbolische overwinning voor Oekraïne is en een forse klap voor Poetin'. Er zijn al twee pogingen gedaan om de brug te vernielen, maar de Oekraïense militaire inlichtingendienst heeft al aangekondigd dat nog dit jaar een definitief einde komt aan de brug die de Krim met het Russische vasteland verbindt. 'Dat is onvermijdelijk.' 'Er zijn al signalen dat Rusland ook vreest voor een volgende aanval op de brug.' 

      Afgelopen week liet het Britse ministerie van Defensie weten dat Rusland acht schepen naar de zuidkant van de brug heeft gebracht om een aanval met zeedrones tegen te gaan. 

      Bron: Oekrajinska Pravda

      Sirski optimistisch: 'De tijd is nu aan onze kant'

      Opperbevelhebber Oleksandr Sirski meent dat de tijd aan aan de kant is van Oekraïne, maar hij ziet ook dat Rusland zich dat realiseert en de druk opvoert. 'De vijand weet maar al te goed dat we gaandeweg meer wapens en militaire voertuigen van onze bondgenoten binnen krijgen. De F-16's zorgen voor een betere luchtverdediging en hun kansen op succes zullen slinken', schrijft generaal Sirski op zijn Facebookpagina.

      Hij was bijna een week aan het oostelijke front, op de plekken waar het hardst gevochten wordt. Sirski constateerde daar dat de Oekraïense troepen dapper stand houden onder de Russische druk bij Koepjansk, Pokrovsk, Koerachove en Vremivka. 

      De Russische verliezen blijven hoog. Gisteren werden weer 1.080 soldaten gedood of raakten gewond. Ook raakten de Russen achttien pantserwagens kwijt, veertien artilleriesystemen en twee tanks.

      Bron: Oekrajinska Pravda 

      Al 12.000 burgers gedood door Russische leger

      Het Russische leger heeft al meer dan 12.000 Oekraïense burgers gedood, waaronder 551 kinderen. Dat heeft procureur-generaal Andrii Kostin gezegd tijdens een paneldiscussie over 'De humanitaire kant, het vrijlaten van gevangenen en gedeporteerden' als onderdeel van de vredestop in Zwitserland. 

      Het gaat dan om officieel vastgestelde sterfgevallen als gevolg van Russisch oorlogsgeweld, de werkelijke aantallen zijn ongetwijfeld hoger. Kostin voegde er aan toe dat al 130.000 door de Russen begane oorlogsmisdrijven zijn gedocumenteerd, waaronder 301 gevallen van seksueel geweld. 

      De Oekraïense ombudsman Dmitro Loebinets zei dat elke landgenoot die in handen valt van de Russen systematisch wordt onderworpen aan martelingen. Er zouden al zeker 14.000 gevallen bekend zijn.

      Bron: Oekrajinska Pravda

      Tachtig landen steunen slotverklaring vredestop

      Op de laatste dag van de vredesconferentie voor Oekraïne in Zwitserland hebben tachtig landen ingestemd met een slotverklaring. Daarin staat dat de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne de basis moeten zijn voor duurzame vrede in het land
      .
      Niet alle aanwezige landen stemden in met de verklaring; onder meer India, Saudi-Arabië, Brazilië en de Verenigde Arabische Emiraten deden dat niet vanwege hun economische en diplomatieke banden met Rusland.

      Vooral Westerse landen stemden in met de verklaring, waarin het onder meer gaat over nucleaire veiligheid, voedselzekerheid en de uitwisseling van gevangenen. De Zwitserse president Viola Amherd, die de top organiseerde, zei na afloop dat het feit dat een 'grote meerderheid' van de deelnemers de verklaring tekende 'laat zien wat diplomatie kan bereiken'.

      De Oekraïense president Volodimir Zelenski noemt de verklaring een eerste stap naar vrede. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei dat de top vrede in Oekraïne een stap dichterbij heeft gebracht, 'maar dat echte vrede niet met een enkele stap komt, maar een reis is'.

      De vredestop werd bijgewoond door zo'n honderd landen en organisaties. Een deel van de landen werd vertegenwoordigd door hun staatshoofden of regeringsleiders, maar er waren ook staten die ministers of andere vertegenwoordigers stuurden. Op de conferentie, op de berg Bürgenstock bij Luzern, waren onder meer Rusland en China niet aanwezig. Rusland was niet uitgenodigd en had eerder al gezegd niet te willen komen. Daarop besloot China ook van deelname af te zien.

      De Russische president Vladimir Poetin suggereerde aan de vooravond van de top wel open te staan voor onderhandelingen, zolang Oekraïne bezet gebied opgeeft. Het voorstel werd direct afgewezen door Oekraïne. 

      De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba hintte erop dat Rusland mogelijk wel wordt uitgenodigd voor een toekomstige vredestop. 'Natuurlijk begrijpen we dat er een tijd komt waarin het nodig is om met Rusland te praten', zei hij. Poetin eist in zo'n geval wel garanties om de geloofwaardigheid van de onderhandelingen te waarborgen, zo zei een woordvoerder van het Kremlin.

      Behalve over de oorlog werd ook gesproken over Oekraïense graanexporten en de veiligheid van de kerncentrale Zaporizja, die in door Rusland bezet gebied ligt.

      Bron: NOS, foto: website president Zelenski

      zaterdag 15 juni 2024

      Geen doorbraak verwacht tijdens vredestop

      Zwitserland houdt dit weekeinde een tweedaagse vredestop over de oorlog in Oekraïne. De conferentie moet vrede dichterbij brengen, al heeft Rusland aangegeven niet mee te doen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski hoopt op een doorbraak, al zal die er waarschijnlijk niet komen.

      Zelensko is al maanden bezig met een charmeoffensief om zoveel mogelijk wereldleiders naar Zwitserland te krijgen. Zwitserland heeft naar eigen zeggen 160 delegaties uitgenodigd, zowel van landen als van organisaties. Volgens het 
      persagentschap AP komen er slechts 90 opdagen.

      Onder anderen demissionair premier Mark Rutte en de Amerikaanse vice-president Kamala Harris zijn aanwezig. Er worden ook leiders van andere Europese landen verwacht, zoals de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Volgens Zelensky zijn tot nu toe Kaapverdië en Malawi de enige Afrikaanse landen die zich hebben aangemeld. 

      Rusland wil alleen praten als Oekraïne de nieuwe werkelijkheid op de grond erkent. President Vladimir Poetin kwam donderdag nog met een vredesvoorstel dat overigens weer als twee druppels water lijkt op wat hij al eerder opperde. Oekraïne moet de provincies Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson in hun geheel afstaan, dus ook de nog niet door Rusland veroverde delen van die provincies. Het mag geen lid worden van de NAVO en het Westen moet de sancties tegen Rusland opheffen. 

      Oekraïne heeft zelf een tienpuntenplan voor vrede, dat uitgaat van volledige terugtrekking van de Russische troepen uit Oekraïne en het herstel van de Oekraïense grenzen zoals afgesproken in 1991. Ook moeten oorlogsmisdadigers worden vervolgd.

      Bronnen: BNR Nieuwsradio, Oekrajinska Pravda; foto: website president

      EU-toetredingsoverleg Oekraïne kan beginnen

      Oekraïne kan op 25 juni officieel beginnen aan de lange weg naar toetreding tot de Europese Unie. Volgens EU-voorzitter België kunnen ook de onderhandelingen met Moldavië van start. 
      Hongarije verzette zich lang tegen de toetredingsonderhandelingen, maar heeft die strijd nu gestaakt na toezeggingen van Oekraïne dat ze minderheden goed zullen beschermen. Het gaat hier dan met name om de etnische Hongaren in de westelijke grensstreek van Oekraïne.

      In december vorig jaar besloten de EU-lidstaten al dat de onderhandelingen met de twee kandidaat-leden van start konden gaan, mits de twee landen aan alle voorwaarden hadden voldaan. Zo moesten beide landen maatregelen nemen tegen corruptie en moest Oekraïne de macht van oligarchen inperken. Een week geleden oordeelde de Europese Commissie in Brussel dat de twee landen er klaar voor waren.

      Het is lang geleden dat de EU er landen bij kreeg, Kroatië was het laatste land dat bij de Unie kwam, in 2013. Daar ging zes jaar onderhandelen aan vooraf. Net als toen kan het nog jaren duren voordat Oekraïne en Moldavië daadwerkelijk lid zijn van de EU. Zo'n proces kan soms wel tien jaar in beslag nemen. Voordat landen echt toetreden, zijn er nog tientallen tussenstappen waarbij opnieuw goedkeuring nodig is van alle lidstaten.

      Nederland steunt de nieuwe stap ook, maar het kabinet wil die nog wel aan de Tweede Kamer voorleggen.

      Bron: NOS

      donderdag 13 juni 2024

      Zondag eerste Kyiv Pride sinds begin van invasie

      Voor het eerst sinds het begin van de Russische invasie wordt weer een Kyiv Pride gehouden in de Oekraïense hoofdstad. Zo'n 500 deelnemers telt de mars zondag, waaronder ook buitenlandse diplomaten en vertegenwoordigers van de internationale LgBTQ+ gemeenschap. Deelnemers moeten zich vooraf registreren, alleen zij krijgen te horen waar ze zich moeten verzamelen. 

      De politie is op de hoogte van de route die de Kyiv Pride aflegt. Wel is al bekend dat de route langs plaatsen gaat waar de deelnemers een veilig heenkomen kunnen zoeken als het luchtalarm klinkt. De organisatoren wilden de mars aanvankelijk in de metro houdt, maar ze kregen daar geen toestemming voor van het stadsbestuur. Motivatie voor de afwijzing was dat iedereen, dus alle inwoners van de hoofdstad, terecht moeten kunnen in de metrostations als er een Russische luchtaanval op komst is.

      De Kyiv Pride wordt sinds 2013 gehouden. Dat ging jarenlang gepaard met grote problemen. Deelnemers werden aangevallen, er vielen gewonden en er waren (veel) arrestaties van tegenstanders van de mars. Maar gaandeweg zijn de problemen rond de mars wel minder geworden. Toch zijn er ook ditmaal weer strenge veiligheidseisen om ongeregeldheden te voorkomen. Toch is de acceptatie van LGBTQ+'ers in Oekraïne nog vele malen groter dan in Rusland waar hun organisatie is aangeduid als een extremistische beweging. die sinds eind november vorig jaar is verboden.

      Bron: The Kyiv Independent

      'Elke dag bijna 1.000 Russen gedood in Charkiv'

      Het Russische leger heeft in mei grote verliezen geleden in de provincie Charkiv. Dat heeft een NAVO-functionaris gezegd tegen de nieuwssite European Pravda. Er zouden elke dag tegen de 1.000 Russische soldaten zijn omgekomen. 'Astronomische aantallen', aldus de official waarvan de naam niet wordt genoemd.

      Veel heeft deze bloedige strijd de Russen niet opgeleverd, want een maand na het begin van het offensief in het noorden van de provincie Charkiv zijn ze er nog altijd niet in geslaagd om een bufferzone te creëren langs de grens, zoals president Vladimir Poetin eerder wel beweerde.

      De situatie is gestabiliseerd na een Oekraïens tegenoffensief en het Russische leger heeft geen aaneengesloten gebied onder controle. 'Daarom kunnen we aannemen dat Rusland hier ook op de langere termijn weinig kan uitrichten', aldus de NAVO-functionaris. 

      Dat is ook de conclusie van generaal Charles Brown, die de leiding heeft over de Amerikaanse generale staf. Hij zei vandaag na afloop van een nieuwe Ramstein-conferentie dat de toestemming die Oekraïne heeft gekregen om militaire doelen net over de Russische grens 'heel erg gaat helpen om de Oekraïners terrein terug te gaan veroveren'.

      Bron: European Pravda

        Akkoord G7 over uitlenen Russische tegoeden

        De leiders van de G7 hebben op een top in Italië een akkoord bereikt over een lening aan Oekraïne waarvoor de rente op bevroren Russische tegoeden wordt gebruikt. 
        Het gaat om een bedrag van 50 miljard dollar, ruim 46 miljard euro. Het is de rente over 260 miljard dollar aan Russische tegoeden die grotendeels bij banken in Europa zijn ondergebracht. 

        Eerder wilde Europa die rente rechtstreeks aan Oekraïne schenken, maar nu is besloten dat de Europese landen miljardenleningen voor Oekraïne afsluiten, met de rendementen op de Russische tegoeden als onderpand. De landen zullen elk op basis van de grootte van hun economie een lening toekennen, die door Oekraïne met rente terugbetaald zal worden.

        Het doel van de leningen is om de financiële hulp voor Oekraïne voor de lange termijn veilig te stellen, ook met het oog op mogelijke politieke aardverschuivingen in landen die Oekraïne steunen. Zo werden de verkiezingen in Frankrijk gewonnen door radicaal-rechts. President Emmanuel Macron heeft daarom nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

        De G7 bestaat uit Italië, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, Canada en de VS. De leiders van deze landen zijn bijeengekomen in Borgo Egnazia in Apulië in Italië.

        Bron: NOS