zondag 3 september 2017

Medusa weet het zeker: Janoekovitsj woont in een villa in Bakovka

Ex-president Viktor Janoekovitsj woont volgens de nieuwssite Meduza niet in de Russische stad Rostov-aan-de-Don, zoals hij zelf eerder beweerde, maar in Bakovka. Dat is een plaats in de buurt van Moskou. Janoekovitsj heeft daar de beschikking over een huis dat eigendom is van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn buren zijn de modeontwerper Valentin Joedashkin, de journaliste Joelia Latina en de patriarch Kirill, de leider van de Russisch-orthodoxe kerk.

Journalisten zijn al sinds het voorjaar van 2014 op zoek naar de werkelijke verblijfplaats van de in februari van dat jaar naar Rusland vertrokken president. Oleg Mitvol, een voormalige stadsbestuurder van Moskou, zei destijds dat ''een groep Oekraïense burgers'' 52 miljoen dollar hadden neergeteld om een huis voor Janoekovitsj te kopen in Barvicha. Daarvan is nooit enig bewijs geleverd.

Ruim een week geleden kwam de Russische zanger Joseph Kobzon met de mededeling dat Janoekovitsj in het stadje Bakovka bij Moskou zou wonen. ''We delen een muur - we noemen het wel eens de Chinese Muur - met de voormalige Oekraïense president'', vertelde Kobzon aan Dni.ru. Journalisten van Medusa gingen op zoek en vonden de woning op een perceel van ruim 4 hectare. Het gaat om een drie etages hoog hoofdgebouw, een twee etages tellend gastenverblijf, een 25 meter zwembad en een sauna.

Voor Janoekovitsj er zijn intrek nam, verbleef onder meer gouverneur Boris Gromov van de provincie Moskou er tot de zomer van 2012. Daarna werd een weg aangelegd buiten Bakovka om die direct aansluit op de snelweg naar Minsk.

Volgens lokale bewoners arriveert er elke dag omstreeks elf uur een colonne van meerdere jeeps die enkele uren later terugkeert. Janoekovitsj zou in de tussenliggende uren vaak worden gezien in het fitnesscentrum World Class in Zhoekovka.

emand die complex rond 2010 bezocht, bevestigde aan Meduza dat het interview dat de Amerikaanse filmregisseur Oliver Stone met Janoekovitj had in december 2014 dat de achtergrond erg veel weg heeft van wat hij met eigen ogen had gezien. Een buurtbewoner zei tegen Medusa dat hij Janoekovitsj afgelopen jaar tijdens de kerstvakantie had gezien in een plaatselijk park. Hij werd vergezeld door een aantal potige mannen. ''Ze houden zich rustig om geen aandacht te trekken.''

Intussen houdt Janoekovitsj' advocaat Vitali Serdjoek vol dat de ex-president in Rostov-aan-de-Don woont. Roeslan Kravtsjenko, de hoogste militaire aanklager, houdt echter vol dat er niemand woont op het adres Eremenkostraat 81, en dus zeker niet Janokeovitsj.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: