vrijdag 15 september 2017

Presidentsverkiezingen: 'Verwacht het onverwachte'

De strijd om het presidentschap lijkt over anderhalf jaar te gaan tussen zittend president Petro Porosjenko en Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij, maar volgens politiek analist Irina Bekeshkina kan er nog van alles gebeuren. ''Verwacht het onverwachte. Tenslotte was Porosjenko een jaar voor de presidentsverkiezingen van 2013 nog nergens te bekennen'', zegt de directeur van de Stichting voor Democratische Initiatieven Ilko Koetsjeriv in een interview met het blad Apostrophe.

De meest recente opiniepeilingen wijzen uit dat Porosjenko en Timosjenko elkaar in mei 2019 in een tweede ronde gaan uitmaken wie de volgende president wordt. Het Oppositieblok is weer teruggezakt en dat leidt er toe dat fractievoorzitter Joeri Bojko nauwelijks nog kans maakt op een tweede ronde. Het is vooral het parlementslid Vadim Rabinovitsj van de partij Voor het Leven die het hem moeilijk maakt.

Bekeshkina verwacht ook niets van de deelname van Oleh Liasjko van de Radicale Partij, omdat die alleen in staat moet worden geacht om stemmen weg te halen bij Timosjenko zonder echt een bedreiging voor haar te vormen. Micheil Saakasjvili van de Beweging van de Nieuwe Krachten komt in het hele verhaal ook nog steeds niet voor met een minimale populariteit bij de Oekraïense kiezer van nog niet eens 2 procent.

Eén van de verrassingen kan de deelname zijn van Oleksandr Onishtsjenko, een naar het buitenland gevlucht voormalig parlementslid die ook door Interpol gezocht wordt vanwege het achterover drukken van 96,3 miljoen euro aan overheidsgeld bij gasprodcent Oekragazividoboevannja.

Onishtsjenko beschouwt de verdenking wegens corruptie als politiek gemotiveerd. ''Het enige bewijs tegen mij is een kort berichtje van een onbekend persoon aan mijn voormalige advocaat'', vertelde hij enige dagen geleden aan de Washington Post. Onishtsjenko wil niet alleen in de rechtszaal maar ook in de politiek de strijd aan gaan met Porosjenko.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: