zondag 24 september 2017

Rechtbank geeft Saakasjvili slechts een boete

Een rechtbank in de stad Lviv heeft Micheil Saakasjvili veroordeeld tot een boete van 3.400 hrivna (108,24 euro) voor het illegaal overschrijden van de landsgrens. Ook moet hij 320 hrivna (12,17 euro) aan rechtbankkosten vergoeden. De voormalige Georgische president en gouverneur van Odesa kwam op zondag 10 september vanuit Polen geholpen door een grote groep sympathisanten Oekraïne binnen zonder de douanecontrole te passeren.

Eenmaal in Lviv gearriveerd vroeg hij als stateloze toestemming aan de autoriteiten om in het land te mogen verblijven. Saakasjvili raakte eerde zijn Oekraïense staatsburgerschap kwijt door een decreet van president Petro Porosjenko. Hij verbleef destijds in de Verenigde Staten, maar besloot terug te keren naar Oekraïne om daar de strijd aan te gaan met Porosjenko, die hem in 2015 naar Oekraïne haalde later tot een politieke vijand van Saakasjvili werd.

Saakasjvili liet zich in de rechtbank vertegenwoordigen door een advocaat, omdat hij bezig is aan een rondreis door het land om zijn aanhang te vergroten. Dat is wel nodig, want hij is politiek gezien met nog geen 2 procent aanhang momenteel politiek niet van betekenis.

Hij was ten tijde van de rechtszaak vrijdag in de stad Tsjerkasi. Op 17 oktober wil Saakasjvili een grote manifestatie tegen de regering-Porosjenko houden in de hoofstad Kyiv. Hij is ook nog van plan om het intrekken van zijn Oekraïense nationaliteit bij de rechter aan te vechten. Het is niet duidelijk wanneer dat moet gebeuren.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: