zondag 24 september 2017

Volker ziet mogelijkheden voor verkiezingen

De Amerikaanse speciale gezant Kurt Volker zegt in een interview met de krant Dezerkalo Tizhnja dat het mogelijk moet zijn om lokale verkiezingen te houden als er eenmaal blauwhelmen gestationeerd zijn in Oost-Oekraïne. Daarmee kan dan worden voldaan aan een belangrijke afspraak zoals die eerder in Minsk is gemaakt. De twist over het houden van verkiezingen is één van de belangrijkste oorzaken dat de vredesonderhandelingen in de Wit-Russische hoofdstad maar niet willen opschieten.

Onder de huidige omstandigheden kan echter ook volgens Volker van verkiezingen geen sprake zijn. Dat wordt anders als de internationale gemeenschap, in de vorm van een vredeskorps van de Verenigde Naties, toezicht gaat houden in de door de separatisten met hulp van Rusland bezette gebieden.

Volker is het met de Oekraïense regering eens dat de grens met Rusland onder Oekraïense controle, of die van de blauwhelmen van de VN, moet zijn en dat de verkiezingen voldoen aan de Oekraïense Kieswet. Ook moeten vluchtelingen uit de Donbas die elders verblijven hun stem kunnen uitbrengen en zich kandidaat stellen.

De speciale Amerikaanse gezant voor Oost-Oekraïne zei eerder dat het Russische voorstel om een vredeskorps alleen langs de huidige frontlijn te posteren om de waarnemers van de OVSE te beveiligen geen oplossing biedt, maar alleen voor grotere verdeeldheid zorgt.

Daarna noemde Volker het voorstel van president Vladimir Poetin echter de moeite van het bestuderen waard. ''Als we hier verder over kunnen praten en we krijgen het voor elkaar dat een vredeskorps de plek inneemt van de Russische troepen, er voor kan zorgen dat de zware wapens niet meer worden gebruikt en dat er controle komt op de grens met Rusland, dan is dat een grote stap voorwaarts.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: