maandag 25 september 2017

EASA wil no fly-zone voor heel Oost-Oekraïne

Drie Oekraïense luchthavens, vijf Russische dichtbij het oorlogsgebied.
Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) vindt het te gevaarlijk voor vliegtuigen vanaf Europese bestemmingen om naar de luchthavens van Charkiv, Dnipro en Zaporizja te vliegen.

De drie steden zouden te dicht bij het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne liggen. Reden voor de EASA om een no fly-zone voor heel Oost-Oekraïne af te kondigen. Dat is 1/5 van het totale grondgebied van Oekraïne.

De Oekraïense regering vecht het besluit aan. Niet alleen omdat de luchthavens wel veilig zijn, maar ook omdat de EASA Russische vliegvelden die veel dichterbij het oorlogsgebied zijn niet als te gevaarlijk aanmerkt. Minister Volodimir Omeljan van Infrastructuur heeft inmiddels overleg gehad met de Europese commissaris voor Mobiliteit en Transport Violeta Bulc. ''Het zou hier gaan om aangescherpte veiligheidseisen.''

Tegelijkertijd is Omeljan blij dat eerst met hem is overlegd over de nieuwe beperkingen die een forse ingreep betekent voor het vliegverkeer van en naar Charkiv, Dnipro en Zaporizja. ''We hebben afgesproken dat we deze week met onze officiële reactie komen.''

Vliegen over het oorlogsgebied in de Donbas mag al niet meer sinds de zomer van 2014 nadat vlucht MH17 van Malaysia Airlines door een BUK-raket was neergeschoten. De 298 inzittenden kwamen daarbij om het leven.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: